SUV-urile viceprimarilor Timişoarei, maşinile de intervenţie ale poliţiştilor comunitari şi cele 179 de mijloace de transport în comun ale oraşului, împreună cu utilaje, dotări şi sedii ale Regiei Autonome de Transport Timişoara (RATT) sunt poprite de fisc.
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a pus sechestru asigurator, pe toate bunurile mobile şi fixe ale RATT, „în vederea asigurării şi garantării executării ulterioare a creanţelor fiscale stabilite suplimentar, în urma inspecţiei fiscale”. Secretul a fost păstrat cu mare grijă, chiar dacă regia a fost, în ultimele luni, în atenţia publică, cu o serie de probleme, cea mai acută dintre ele fiind lipsa banilor cu care se confruntă instituţia finanţată de la bugetul local.
Datorii de milioane de euro
„La data de 29 martie, Administraţia Finanţelor Publice Timişoara a instituit măsura sechestrului asigurator atât asupra bunurilor mobile (ex. tramvaie, troleibuze, autobuze, autoturisme, tehnică de calcul, utilaje şi echipamente, mobilier, instalaţii de aer condiţionat etc.), cât şi asupra bunurilor imobile (clădiri) proprietatea debitorului R.A.T.T., încheind, în acest sens, două procse verbale de sechestru asiguratoriu, transmise ulterior organului fiscal coordonator - Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili Bucureşti”, a declarat Dumitru Popovici, şeful fiscului timişorean.
Surse din interiorul regiei spun că ar fi vorba de TVA neachitat în valoare de 10 milioane de euro. Deşi criza financiară s-a accentuat în ultimele luni, conducerea Regiei a făcut o serie de cheltuieli nejustificate.
Anul acesta a trimis o parte din personal în şomaj tehnic, dar apoi şi-a angajat director adjunct, funcţie care nu a mai existat până acum, şi care a fost aprobată de Consilul Local Timişoara. Funcţia cu pricina este ocupată de liberalul Ionuţ Nasleu.
Mai mult, regia trebuie să reînfiinţeze alte opt posturi de conducere pentru angajaţii care au câştigat procesele şi care trebuie să primească despăgubiri de 80.000 de euro.
Achiziţii discutabile
Pe lângă toate acestea, în anul fiscal recent încheiat, conducerea RATT a făcut sponsorizări discutabile(inclusiv către secta „Copiii Domnului) şi depăşit cu peste 1900% bugetul de protocol faţă de cei 1.000 lei prevăzuţi fiind cheltuiţi 19.219 lei, după cum a dezvăluit pressalert.ro. Deşi are monopol pe transportul în comun, RATT a cheltuit 28.900 de lei ca să îşi facă reclamă, iar în 2010 a primit bugete suplimentare atât pentru protocol (10.000 de lei), cât şi pentru publicitate (63.000 de lei). Între timp, ultimele investiţii, de 4 milioane de euro sistemul de ticketing, portofelul electronic şi sistemul care monitorizează circulaţia tramvaielor, troleibuzelor şi a autobuzelor în trafic, anunţând timpul în care acestea jung în staţie, dau erori. Lista continuă cu uniformele achiziţionate de RATT pentru vatmanii şi controlorii angajaţi şi pe care chiar beneficiarii lor au refuzat să le poarte, din start, din diverse motive. Controlorii, de exemplu, care au primit fiecare rânduri de haine de serviciu pentru fiecare anotimp, susţin că nu pot purta uniformele pentru că sunt “recunoscuţi” şi nu îşi mai pot profesa meseria.