Secetă în România. Patriarhia îi îndeamnă pe preoți să se roage pentru ploaie în zonele afectate

Sursa foto: Arhiva EVZ

Patriarhia Română îndeamnă eparhiile pe teritoriile cărora seceta persistă să oficieze rugăciuni în acest sens, menționând ca astfel Dumnezeu va trimite ploaie liniștită, iar pământul va rodi.

Reprezentanţii Patriarhiei Române subliniază că este „absolut necesar” ca în asemenea împrejurări eparhiile să ceară ajutorul lui Dumnezeu.

„În contextul foarte îngrijorător creat de seceta care afectează masiv agricultura şi alte domenii de activitate, Patriarhia Română adresează un îndemn părintesc către toate Eparhiile sale, pe teritoriile cărora seceta persistă, să oficieze rugăciunile care se rostesc stăruitor „la vreme de secetă'”. Aceste rugăciuni speciale se citesc în biserici sau pe câmp, pentru ca Dumnezeu să trimită ploaie liniştită, spre buna rodire a pământului”, potrivit unui comunicat transmis de Patriarhia Română.

„Peste 70% din suprafața tării este afectată de secetă”

Ministrul român al Mediului, Tanczos Barna, a afirmat joi că peste 70% din suprafața României este afectată de secetă, iar în unele zone precipitațiile sunt mult sub medie. El a îndemnat populația să folosească apa strict pentru consumul din gospodărie.

„Peste 70% din suprafața tării este afectată de secetă. Sunt zone în care nivelul de precipitații este la sub jumătate față de media anuală. În câteva regiuni precipitațiile din ultimele zece luni nu au depășit 200l/m2, ceea ce generează secetă.

Fac un apel la populație să utilizeze apa potabilă strict pentru consumul din gospodărie. În unele zone din țară restricțiile de furnizare a apei potabile au fost cauzate de creșterea consumului în urma irigațiilor pentru care s-a folosit această sursă de apă. Folosirea apei tratate în scop agricol este o risipă pe care nu ne putem permite”, a precizat ministrul.

Zonele cele mai afectate de fenomenul de secetă sunt orașele și comunele mici unde sistemele de alimentare cu apă sunt subdimensionate în raport cu dezvoltarea zonei, dar și mediul rural unde nu există sisteme de alimentare cu apă în regim centralizat, iar alimentarea se face fie din fântâni, fie din sistemele mici centralizate alimentate din foraje, potrivit Administrației Naționale a Apelor Române.