Peste 100 de localități din România sunt afectate de secetă. Au fost introduse rectricții în ceea ce privește folosirea apei

Peste 100 de localități din România sunt afectate de secetă. Au fost introduse rectricții în ceea ce privește folosirea apei Sursa: Arhiva EVZ

Administrația Națională Apele Române avertizează consumatorii că rețelele de apă și bazinele în care se colectează rezevele de apă nu au fost proiectate pentru a fi folosite la irigații sau umplerea piscinelor. Instituția recomandă raționalizarea apei în această perioadă extrem de secetoasă.

115 localități din șapte județe sunt afectate sever de secetă, a anunțat marți Administrația Națională Apele Române (ANAR), care face un apel pentru raționalizarea resurselor de apă.

Reprezentanții ANAR susțin că rezerva de apă în principalele 40 lacuri de acumulare este de 3,45 miliarde de mc. Aceasta poate asigura necesarul de apă pentru toți beneficiarii sursei de apă de suprafață in regim centralizat, potrivit Mediafax.

Instituția estimează însă că resursele de apă vor scădea mult la sfârșitul lunii iulie. „Prognoza unui debit mediu lunar al Dunării indică în continuare o valoare scăzută în luna iulie, respectiv în jur de 3000 mc/s. La aceasta se adaugă și un aport scăzut al debitelor afluente medii lunare în lacurile interioare ale României din cauza posibilei tendințe de scădere a aportului de precipitații. De aceea, estimăm că, la sfârșitul lunii iulie, în cele 40 lacuri de acumulare principale cu rol important în alimentarea cu apă pentru populație, industrie și productia de energie electrică), coeficientul de umplere va scădea de la 82 % cât este astăzi la 68 %”, se arată în comunicatul ANAR.

Ne puteți urmări și pe Google News

Localități afectate de secetă

În acest moment, sunt afectate de secetă: 28 de localități din județele Botoșani și Galați, 77 de localități din județele Bacău, Neamț și Vrancea, 5 localități din județul Cluj și 5 din județul Argeș.

„Este de semnalat faptul că pentru județul Botoșani există resursă de apă disponibilă în acumularea Stânca-Costești și în acumularea Bucecea, dar problemele semnalate se datorează bazinelor intermediare ale operatorilor de apă-canal, care nu au capacitate suficientă pentru asigurarea cerințelor suplimentare și pentru udarea/irigarea culturilor agricole“, anunță ANAR.

Cele mai afectate sunt sistemele de alimentare cu apă centralizate în judetele Bacău, Neamț și Vrancea care au sursa de apă subterană din foraje sau drenuri, iar restricțiile se datorează creșterii consumului pentru irigații.

Restricții la folosirea apei

În plus, în unele zone, sistemele de alimentare sunt subdimensionate comparativ cu dezvoltările imobiliare din ultimii ani. Această situație se întâlnește în zona Ilfov.  Astfel în localitățile Domnești, Ciolpani, Cernica, Bragadiru apa va fi oprite în anumite intervale orare (2-3 ore) pentru remedierea unor avarii la rețeaua publică de alimentare și refacerea rezervelor de apă.

În prezent, se aplică „Planul de restricţii şi folosire a apei în perioade deficitare” – treapta II în localitatea Sânpaul din județul Harghita și Treapta III de restricții în județele Iași și Vaslui din sursele de alimentare cu apă Hâlceni, Plopi și Solești.

„Din cele 80 de secțiuni de monitorizare a secetei hidrologice, la 17 sectiuni s-au înregistrat debite sub debitul minim necesar pentru satisfacerea cerințelor sub aspect cantitativ, în bazinele hidrografice: Someș-Tisa, Banat, Olt și în special în Siret și Prut-Bârlad. În afara secțiunilor de monitorizare a secetei, în secțiunile a 4 stații hidrometrice din spațiul hidrografic Prut-Bârlad sunt râuri secate: Rebricea, Tutova, Lipova, Buhai”, mai spun reprezentanții ANAR.

Aceștia fac un apel la populație să înțeleagă faptul că sistemele de alimentare cu apă potabilă au fost dimensionate fără a putea fi folosite la irigații și nu recomandă în această perioadă udatul grădinilor și umplerea unor bazine sau piscine.