Evenimentul Zilei > Actualitate > Seceta îi lasă pe ardeleni fără palincă
Seceta îi lasă pe ardeleni fără palincă

Seceta îi lasă pe ardeleni fără palincă

Producţia de tărie se va reduce cu peste 30% în acest an din cauza lipsei de precipitaţii.

Producătorii băuturii tradiţionale se plâng că nu pot porni cazanele pentru că nu au apă să le răcească. Nivelul râurilor este scăzut, iar în pânza freatică nu este destulă apă ca să permită acest proces.
Directorul Direcţiei pentru Agricultură din Satu Mare, Ioan Cioltean, a confirmat că doar o parte dintre producători a început fierberea fructelor, cerându-se avize din partea instituţiei doar pentru o sută de cazane.
"Unii, chiar dacă au solicitat avize, încă nu au început. Marea problemă este lipsa apei pentru răcire. Sperăm să revină ploile", a declarat Cioltean.
La rândul său, Gheorghe Ciocan, preşedintele Asociaţiei Patronale a Producătorilor de Palincă Naturală din Ţara Oaşului ne-a estimat că seceta a dus la o diminuare a producţiei cu 30%. "Toţi producătorii se plâng de secetă, de lipsa apei pentru răcire şi de cantitatea redusă de fructe", ne-a declarat acesta.
Încă o năpastă: graurii au atacat livezile
Fermierii din Sălaj care realizează tăria tradiţională au avut parte de una şi mai şi! "Graurii au atacat în stoluri mari livezile de prune", explică Grigore Ardelean, preşedintelui Asociaţiei Producătorilor de Palincă din judeţ.
"Producţia a fost afectată mai întâi de îngheţul din primăvară, curenţii de aer rece distrugând florile pomilor din văi. Prunii de pe dealuri au rezistat mai bine. Mai apoi a venit seceta, care a sbârcit, a stafidit fructele. Un fenomen interesant în acest an este acela că prunele bistriţe, în special, sunt atacate de stoluri mari de grauri", a precizat Grigore Ardelean.
100 de litri de apă
este cantitatea necesară răcirii unui cazan de palincă cu o capacitate de 30 de litri

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: