A fost nemuritorul „Păcală”, dar și Pompei din „Toamna bobocilor”. A stârnit hohote de râs ca plutonierul Căpșună, din seria „Brigăzii Diverse” și a reușit un Ieremia de neuitat, în „Toate pânzele sus”. Zeci de roluri au purtat amprenta maestrului Sebastian Papaiani, în mai mult de 40 de ani de carieră. Ieri dimineață, după o mai lungă suferință, îndrăgitul „Bică”, cum îl alintau apropiații, s-a alăturat în ceruri unei generației de aur de actori. Sebastian Papaiani a murit acasă, la vârsta de 80 de ani, după ce suferise, pe 23 mai, un accident vascular cerebral.


FOTO: Sebastian Papaiani, alături de doi buni prieteni: Ștefan Iordache și Marin Moraru FOTO DIN ARHIVA PERSONALĂ A ARTISTULUI Cu doar o lună în urmă, când maestrul împlinea 80 de ani, gândul lui se îndrepta cu emoție către spectatori. „Vă mulțumesc și vă sunt recunoscător pentru cuvintele și gândurile frumoase primite în ultimele zile! E pentru prima dată când îmi petrec ziua de naștere într-un spital, dar, cu ajutorul acestui canal de comunicare, am avut impresia că am fost invitat la o petrecere surpriză unde, spre surprinderea mea, eu am ascultat tot timpul, iar voi ați vorbit tot timpul. Vă iubesc și sper ca Dumnezeu să-mi dea posibilitatea să vă revăd cât mai curând, fiindcă pentru mine, voi oamenii obișnuiti, ați fost și veti rămâne marea mea iubire! Vă îmbrățișez pe fiecare în parte”, scria maestrul în mesajul său, pe Facebook.

Născut Sevastian Papaiane, actorul, aromân la origini, le-a fost partener unora dintre cele mai mari nume ale scenei și ecranului: Toma Caragiu, Amza Pellea, Dem Rădulescu, Jean Constantin. Papaiani a jucat în peste 60 de filme și în sute de roluri în teatru. „Pe Bică îl știu de când eram mică. A fost prieten cu tata, a fost prieten cu mama. Nu pot să vorbesc la trecut despre el. E un actor de un farmec extraordinar. Este, din nou, o mare pierdere”, a spus Oana Pellea Maestrul s-a născut la 25 august 1936, la Piteşti şi a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, în 1960, în București. Trei ani mai târziu a debutat în comedia regizorului Geo Saizescu „Un surâs în plină vară”. „Papaiani, cunoscut ca actor de comedie și cu un farmec deosebit, nu se deosebea cu nimic de Papaiani din viață. Era același om extraordinar de simpatic, jovial, generos. Nu avea niciun fel de răutăți. Nu s-a certat niciodată cu nimeni. Nu mi-l imaginez dușmănos, nici măcar nervos. Trist a plecat din teatru, pentru că teatrul pe care l-a slujit foarte mulți ani l-a pensionat. S-a trezit pensionat, sigur, capabil încă, în formă în anii ‚90”, a povestit cu regret Florin Zamfirescu.

Îndrăgitul Sebastian Papaiani a fost decorat la 13 decembrie 2002 cu Ordinul naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler, cu prilejul împlinirii unui veac şi jumătate de existenţă a Teatrului Naţional din Bucureşti. Actorul va fi înmormântat, joi. La solicitarea familiei, Primăria Capitalei i-a oferit actorului Sebastian Papaiani un loc de veci la Cimitirul Bellu, chiar lângă Marin Moraru.

„Rămas bun, plutonier Căpșună!”

Seria Brigada Diverse s-a lansat în 1970, dar dacă-i întrebi pe tineri despre BD-uri sigur îți vor spune că sunt fani. Serialul ce avea în distribuție cele mai mari nume ale comediei românești: Toma Caragiu, Dem Rădulescu, Puiu Călinescu, Sebastian Papaiani, Jean Constantin, Iurie Darie și Dumitru Furdui, ar fi trebuit să aibă 11 episoade. După trei însă s-a oprit din cauza…miliției. Cu ironie, Sebastian Papaiani, îndrăgitul plutonier Căpșună, povestea că li s-a reproșat că își bat joc de miliție. Ieri, ultimul om de bază al Brigăzii, a plecat la ceruri. Poliția Română i-a adus un omagiu postând pe un site de socializare un fragment din serie. „Rămas bun, plutonier Căpșună!”, au scris polițiștii.Păcală, un rol ce nu i-a plăcut

„Păcală” a fost rolul ce i-a adus cel mai mare succes regretatului actor Sebastian Papaiani. Nu s-a dat în vânt după compoziție, dar, după cum re cunoștea…. a prins la public. „De succes? Păcală! Da’ nu mi-a plăcut! Păcală n-are CNP! Știe cineva cum arată? Păcală am fost eu!”, se destăinuia el într-un interviu pentru EVZ. A fost însă mulțumit că a avut-o parteneră pe una dintre actrițele sale preferate, Vasilica Tastaman (foto). Tot atunci, artistul a vorbit și despre unicul regret: faptul că a ratat un rol. „Eu n-am cerut niciodată, nici în teatru, nici în film, vreun rol! Nu știu să cer!”. Recunoaşte, totuşi, că și-a dorit rolul lui Don Quijote și filozofează: „Don Quijote e inteligența visătoare, pe când Sancho Panza e tâmpenia visătoare”, mai spunea artistul.