Cancelarul austriac Sebastian Kurz, sprijin total pentru Soros şi fiul său Alexander

Cancelarul austriac Sebastian Kurz, sprijin total pentru Soros şi fiul său Alexander

De la Budapesta la Viena, noul interlocutor privilegiat al finanţistului liberal George Soros este chiar cine nu te aştepţi: cancelarul austriac Sebastian Kurz. Acesta s-a întâlnit orele care au trecut, la Viena, cu magnatul aflat în compania fiului său Alexander Soros, pentru a discuta detaliile transferului Central European University de la Budapesta în capitala austriacă şi despre problemele Europei.

Cel care a anunţat vestea a fost tocmai Alexander Soros, pe Twitter, cu fotografii care imortalizează întâlnirea: ''Mulţumesc cancelarului austriac, pentru a ne fi primit, pe mine şi pe tatăl meu la Viena. Am discutat despre viitorul Austriei şi o serie de alte chestiuni, inclusiv integrarea în Balcanii Occidentali''.

Planul pentru transferarea Universităţii va fi definitivat mai bine într-o altă întânire, cu Heinz Fassmann, ministrul Instrucţiei din guvernul austriac. Întâlnirea, relatată de cotidianul vienez Kurier, formalizează o tratativă în desfăşurare de câteva luni, a transferului centrului academic (specializat în masteruri post licenţă), în capitala vieneză.

Acordul între George Soros şi Viena

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit acordurilor, Viena va găzdui primele cursuri ale Universităţii lui Soros, formalizând mutatea definitivă de la Budapesta, având în vedere pressingul puternic al guvernului maghiar. Universitatea, fondată de finanţist în 1991, care contează astăzi pe 1.500 de studenţi, distribuiţi după masteruri şi doctorate în 13 departamente, a ajuns în ţinta ''lunetei'' lui Viktor Orban, din pricina activităţii magnatului şi mai ales de reţeaua filantropică Open Society Foundations. Aceasta ar răspândi ideologia globalistă şi liberală, care, potrivit Budapestei, reprezintă o ameninţare pentru securitatea naţională. Mai ales Soros ar fi vinovat, potrivit lui Orban, de imigraţia în masă şi de ideologia graniţelor deschise .

Primul însă, care a început războiul cu Soros, a fost chiar Viktor Orban, Anul trecut, parlamentul naţional maghiar a votat o lege care înăspreşte controalele asupra organizaţiilor nonguvernamentale (ONG), care primesc fonduri externe. În ''cătarea'' Budapestei, sunt două organizaţii non-profit ale Open Society Foundations care promovează primirea migranţilor şi ''frontiere deschise''. Tot anul trecut, printre altele, executivul a aprobat un proiect de lege care limitează autonomia universităţii fondate de speculantul financiar, dar şi a Open Society.

Vara trecută, Orban a tapiţat capitala cu afişe care îl prezentau pe finanţist cu o faţă surâzătoare. Lângă imagine tronau cuvintele: ''99% dintre unguri refuză imigraţia ilegală. Să nu-i lăsăm pe Soros ultimul cuvânt''. De la acest ocean de tensiuni s-a născut hotărârea magnatului Soros să transfere universitatea la Viena, primit cu braţele deschise de Kurz. Şi, în mod sigur, unversitatea n-a fost singura discuţie pusă pe tapet, titrează Il Giornale-Occhi della guerra.