Se va opune sau nu Austria, prin veto, la aderarea României la Schengen. Cancelarul austriac a evitat să dea un răspuns clar

Se va opune sau nu Austria, prin veto, la aderarea României la Schengen. Cancelarul austriac a evitat să dea un răspuns clarSursa foto: Arhiva EVZ

Cancelarul Austriei a vorbit în urmă cu puțin timp într-o conferință de presă despre principalele preocupări ale țării sale în ceea ce privește aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen. Aceasta rămâne singura țară care se opune acum intrării țării noastre în spațiul de liberă circulație.

Migrația ilegală este una dintre principalele probleme ale Austriei, susținând că zeci de mii de refugiați trec granițele fără a fi înregistrați. Fiind întrebat despre poziția pe care o va adopta mâine țara pe care o reprezintă, cancelarul Austriei, Karl Nehammer, a evitat să dea un răspuns clar, revenind astfel la problema migrației.

„România şi Bulgaria au nevoie de sprijinul nostru. Nu este o discuţie politică, ci una de securitate, nu putem să o ascundem sub preş”, a precizat cancelarul austriac.

Austria se opune intrării României în Schengen

Cancelarul austriac a menționat că în prezent există o problemă de securitate și că se lucrează din greu pentru a proteja granițele externe. Acesta a susținut că există 75.000 de migranți neînregistrați, care vin din România și Bulgaria. El a subliniat că nu este o discuție politică, ci bazată pe fapte.

Karl Nehammer a mai declarat că ministrul de interne al ţării sale are „un nou calendar pentru primăvara următoare” în ceea ce priveşte aderarea României şi Bulgariei la Schengen.

Conferința de presă a avut loc la Viena, la finalul unei întâlniri dintre cancelarul austriac și liderii Partidului Popular European (PPE), în frunte cu președintele Manfred Weber. Partidul condus de cancelarul Karl Nehammer este membru PPE.

Și ministrul austriac de externe Gerhard Karner a reafirmat miercuri hotărârea ţării sale de a se opune prin veto aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, din cauza creşterii migraţiei ilegale anul acesta, transmite agenţia EFE.

Frontierele externe ale UE trebuie mai bine apărate

Ministerul austriac a mai menționat că dreptul de veto al țării sale trebuie văzut ca un „apel de urgență” către Comisia Europeană, ce trebuie să ia măsuri care să conducă la un control mai eficient al frontierelor externe ale Uniunii Europene în vederea opririi intrărilor ilegale ale migranţilor pe teritoriul blocului comunitar, în special pe ruta balcanică, potrivit antena3.ro.