Protest la Bruxelles pentru intrarea României în Schengen. Opoziția Austriei este ultimul obstacol ce trebuie trecut

Protest la Bruxelles pentru intrarea României în Schengen. Opoziția Austriei este ultimul obstacol ce trebuie trecut Sursa foto: Arhiva EVZ

Un protest are loc la Bruxelles față de opoziția Austriei pentru intrarea României în spațiul Schengen. Acesta este ultimul obstacol pe care țara noastră îl mai are de trecut pentru a intra în spațiul de liberă circulație.

După Olanda și Suedia, Austria se opune acum vehement față de intrarea României în Schengen. În acest sens, miercuri, a fost organizat un protest în fața sediului Consiliului Uniunii Europene. Joi, 8 decembrie, se va decide dacă România va intra sau nu în Schengen.

Protest la Bruxelles față de opoziția Austriei

La acțiune participă activiști ai Partidului Socialist European, PES, și europarlamentarul român Victor Negrescu. Toți cei prezenți au scandat împreună „Schengen – România”. Acest demers reprezintă încercarea de a elimina ultimul obstacol în calea aderării la spațiul de liberă circulație: opoziția Austriei.

Votul privind aderarea României la Schengen, care necesită unanimitate pentru o decizie favorabilă, va avea loc joi, la ora 11.00, cu ocazia Consiliului JAI (Justiție și Afaceri Interne), potrivit antena3.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News

Între timp, opoziția Austriei este criticată chiar și de presa locală. Jurnaliștii austrieci spun, printre altele, că decizia cu privire la România este nedreaptă şi are conotaţii politice interne, riscând în acelaşi timp să-i afecteze chiar pe austrieci.

Austria spune nu României în Schengen

După ce Olanda și Suedia au decis să sprijine aderarea României la Schengen, țara care se opune acum este Austria. Aceasta susține că țara noastră nu a gestionat corespunzător fluxul de migranți. Dacă România ratează termenul de 8 decembrie, o altă discuție în acest sens va avea loc pe 9 martie.

„În timp ce ați sărbătorit Ziua Națională, la Bruxelles a avut loc ceea ce în limbaj diplomatic se numește „un non event". Adică statele membre reunite la nivel de ambasador au indicat că nu au o linie unitară privind Schengen și aderarea noastră. Mai exact, Austria a exprimat NU-ul, iar Olanda a spus că are nevoie de o decizie parlamentară.

Este modul lui Rutte de a spune, ca Pilat din Pont: mă spăl pe mâini de această decizie. Croația este OK, ei sunt ca și trecuți în Schengen. La noi și la bulgari încă nu e clar, deși decuplarea unei țări de alta este posibilă", a transmis pe Facebook europarlamentarul român Nicu Ștefănuță.