Se termină războiul din Ucraina? Mesaj de ultimă oră de la Kremlin. Omul lui Putin a făcut anunțul

Sursă: Dmitry Shirinkin | Dreamstime.com

Negociatorul-șef al delegației ruse, Vladimir Medinski, a transmis, vineri, că Moscova și Kiev și-au plasat pozițiile privind Ucraina „cât mai aproape” de statutul de neutralitate al acesteia față de NATO. Mai mult, negocierile privind demilitarizarea țării se află „la jumătatea drumului”, a spus reprezentantul Rusiei la discuțiile privind războiul declanșat pe 24 februarie.

Negocierile privind stoparea războiului din Ucraina, declanșat pe data de 24 februarie, înregistrează progrese - cel puțin, asta susține negociatorul-șef al delegației ruse, care a explicat că statutul de neutralitate și neaderarea Ucrainei la NATO sunt unele dintre punctele cheie ale discuțiilor.

Rusia și Ucraina „și-au apropiat pozițiile cât mai mult”

Asupra acestora, ambele părți „și-au apropiat pozițiile cât mai mult posibil”, a declarat Vladimir Medinski pentru presa rusă, adăugând că există, totuși, „nuanțe” legate de garanțiile de securitate cerute de Ucraina.

Reprezentantul Rusiei a explicat că este vorba de aspecte legate „de garanțiile de securitate pe care Ucraina le primește în plus față de cele existente, în cazul în care refuză să adere la” Alianța Nord-Atlantică.

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a declarat, joi, în cadrul întâlnirii cu omologul său turc, Mevlut Cavusoglu, la Lviv, că dorește ca Turcia să fie una dintre țările care să acționeze ca garant al unui viitor pact, alături de Germania și de cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU (SUA, Franța, Marea Britanie, China și Rusia ).

Subiectul demilitarizării mai necesită discuții

Alte aspecte ale negocierilor dintre Rusia și Ucraina pentru a ajunge la o încetare a focului, în special cererea Moscovei ca țara vecină să se „denazifice” și să se „demilitarizeze” necesită mai multă muncă, a sugerat Medinski. Moscova și Kievul se află „undeva la jumătatea drumului” în chestiunea demilitarizării Ucrainei, a spus el, pentru TASS.

„Adevărul este că nu sunt autorizat să dezvălui detalii ale negocierilor și nu o voi face, nici cifre specifice și nici argumentele părților implicate în negocieri, dar în această parte ne aflăm la jumătatea drumului”, a adăugat negociatorul.

Cererile Moscovei și o posibilă întrevedere Putin-Zelensky

Moscova cere, de asemenea, ca Ucraina să recunoască Donbassul și peninsula Crimeea - anexate de Rusia în 2014 - ca făcând parte din teritoriul rusesc, un aspect inacceptabil pentru Kiev.

Cele două părți s-au întâlnit de trei ori pe teritoriul belarus, în apropiere de frontiera ucraineană, pe 28 februarie, 3 martie și 7 martie. Apoi s-au întâlnit la 10 martie în orașul turc Antalya Kuleba și ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, fără a face niciun progres. Din acel moment, delegațiile negociază prin videoconferință.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a vorbit, joi, din nou cu omologul său rus, Vladimir Putin, pe care l-a invitat la Ankara sau la Istanbul pentru a se întâlni personal cu președintele ucrainean Volodymyr Zelensky, în scopul de a ajunge la o încetare a focului. Ideea sa este ca cei doi lideri să se pună mai întâi de acord asupra unei încetări a războiului și apoi să negocieze restul aspectelor.

Pe data de 15 martie, Zelensky a recunoscut deschis că țara sa nu va adera la NATO, în ciuda faptului că Ucraina a înscris în Constituție pista euroatlantică și a insistat în mod repetat în fața aliaților pentru a accelera procesul de aderare. De asemenea, el s-a arătat dispus în mai multe rânduri, înainte și în timpul a ceea ce Rusia numește „operațiune militară specială” în Ucraina, să stea de vorbă direct cu Putin.

Medinski a declarat vineri că o întâlnire personală între cei doi lideri ar avea sens doar după ce textul unui acord a fost aprobat de Moscova, începând cu miniștrii de externe și cele două guverne.