Se scumpesc ouăle în România. Cât va costa unul dintre cele mai cumpărate alimente

Se scumpesc ouăle în România. Cât va costa unul dintre cele mai cumpărate alimentesursa: arhivă EVZ

Autoritatea Europeană pentru Siguranță Alimentară a anunțat că ouăle urmează să se scumpească considerabil în România din cauza gripei aviare. Clienții vor fi nevoiți să plătească mai mult pentru aceste alimente.

Autoritatea Europeană pentru Siguranță Alimentară a anunțat că ouăle urmează să se scumpească considerabil în România din cauza gripei aviare. De luna viitoare, clienții vor fi nevoiți să achite sume mult mai mari pentru aceste alimente.

Conform Autorității Europene pentru Siguranță Alimentară, aproximativ 50 de milioane de păsări au fost deja sacrificate. În afară de costurile mai mari de producție cu furajele și utilitățile, fermierii se tem de gripa aviară.

„În momentul în care efectivele sunt sacrificate în număr mare, oferta fiind mică pe piaţă, automat fiind o cerere foarte mare, preţul creşte. Preţul ar fi influenţat de gripa aviară, undeva între 10 şi 15%”, a declarat Leonard Stafie, reprezentant al Asociaţiei Crescătorilor de Păsări de Carne şi Ouă Iaşi, pentru TVR.

Gripa aviară face ravagii în Europa

Un nou focar de gripă aviară a fost confirmat la o a treia fermă avicolă de pe plaftorma Codlea, în jud. Brașov. În aceste sens, alte peste 113.000 de păsări vor fi eutanasiate, pe lângă cei 130.000 de curcani care vor fi sacrificați în primele două ferme, iar specialiștii ANSVSA consideră că vor mai apărea și alte focare în scurt timp.

S-a declanşat un focar de gripă aviară la Piatra Neamț. Lebede moarte în zona lacului Bâtca Doamnei 

Gripa aviară face ravagii în toată Europa. Potrivit autorităților sanitar-veterinare, aproximativ 50 de milioane de păsări au fost sacrificate în fermele afectate. Din 2022 și până acum, ouăle s-au scumpit în medie cu peste 70%, conform statisticilor oficiale.

Alimente mai scumpe

Cele șase categorii de produse alimentare în care s-au înregistrat cele mai semnificative creșteri în țările UE au fost laptele proaspăt integral, ouăle, zahărul, uleiul și grăsimile, untul și alte uleiuri comestibile. Prețurile pentru un alt produs alimentar de bază, ouăle, au înregistrat creșteri foarte variate, de la 14,8% în Luxemburg la 92,5% în Cehia, în timp ce media UE a fost de 30%. Și în România s-au scumpit următoarele produse:

Zahăr: +62,79%

Ulei: +37,46%

Ouă: +35,51%

Cartofi: +35,43%

Făină: +33%

Brânză: +31,59%

Lapte şi produse lactate: +30,67%

Pâine: +25,83%

Legume și conserve de legume: +22,24%

Ne puteți urmări și pe Google News