SE SCHIMBĂ ORA! Cum ne afectează organismul cea mai lungă zi din an
- Matei Năstase
- 29 octombrie 2016, 10:25
2016 aproape că a trecut, așa că a venit timpul să dăm ceasurile înapoi cu o oră. Duminică, 30 octombrie, ora 04:00 va deveni ora 03:00, iar această zi va deveni cea mai lungă din an.
Potrivit Știripesurse.ro, trenurile de călători vor pleca din stații după ora de vară până în noaptea de sâmbătă spre duminică la ora 04:00. După trecerea la ora Europei orientale, trenurile vor opri în stațiile de pe traseu, unde vor staționa până la ora de plecare din orarul în vigoare după noua oră. Trenurile care mai au de parcurs o distanță scurtă până la stația finală își vor continua mersul până la destinație.
România trece la timpul de vară în ultima duminică a lunii martie, iar la timpul de iarnă în ultima duminică a lunii octombrie.
Specialiștii spun că efectul odihnitor al schimbării orei de vară în cea de iarnă nu are o durată foarte lungă, însă efectele pot fi diferite de la persoană la persoană, deoarece ceasul biologic este diferit. Astfel, unele persoane mai sensibile pot resimți modificarea și câteva săptămâni, în timp ce altele se obișnuiesc rapid. Micuții sunt cel mai puțin afectați de această schimbare, deoarece ceasul lor biologic este mai flexibil decât al adulților.
Ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în anul 1932, între 22 mai și 2 octombrie. Germania a introdus pentru prima dată ora de vară, în anul 1916, urmați de britanici, belgieni, danezi, francezi, italieni, luxemburghezi, olandezi, norvegieni, portughezi, suedezi și turci.