Se schimbă legea cu privire la moșteniri și acte succesorale, în Republica Moldova, după ce Parlamentul de la Chișinău a aprobat, în primă lectură, un proiect de lege în acest sens.
Nouă lege cu privire la moșteniri
Potrivit modificărilor avute în vedere în proiectul de lege, actele care țin de eliberarea certificatului de moștenitor sau de certificatele legate de moștenire nu vor mai fi competența exclusivă a notarului de la locul deschiderii succesiunii.
Proiectul de lege prevede eliminarea competenței teritoriale exclusive a notarilor în materie de deschidere a succesiunilor și a fost elaborat de un grup de deputați din „Partidul Acțiune și Solidaritate” (PAS). Autorii au motivat inițiativa juridică arătând că, în prezent, se limitează nejustificat accesul cetățenilor la serviciile notariale în legătură cu succesiunile și moștenirile.
Proceduri mai simple și concurență între notari
Astfel, dacă inițiativa deputaților PAS va fi aprobată, pentru deschiderea procedurii succesorale persoanele îndreptățite vor putea depune o cerere la orice notar din Republica Moldova.
Deschiderea succesiunii la orice notar din țară va fi posibilă în urma înființării Registrului electronic al dosarelor succesorale și al testamentelor. De asemenea, notarii au acces la diferite registre electronice, astfel că nu mai este nevoie de consultarea arhivelor în format fizic.
În plus, potrivit proiectului legislativ al deputaților PAS, un notar va putea transmite procedura succesorală către un alt notar la cererea comună a unei majorități simple a moștenitorilor.
„Acest lucru va încuraja un spirit competitiv și va asigura o creștere a calității serviciilor și diminuare a costurilor”, se menționează în nota de fundamentare a proiectului de lege.
Legea privitoare la moșteniri mai are de parcurs câțiva pași
Inițiativa cu privire la moșteniri a parlamentarilor PAS a fost votată, în prima lectură, de 68 de deputați.
Inițiativa legislativă va fi supusă consultărilor publice, apoi va fi examinată și votată în a doua lectură.
Dacă va fi adoptat, proiectul va deveni lege după asigurarea condițiilor tehnice și operarea modificărilor necesare în sistemul informațional Registrul electronic al dosarelor succesorale și testamentelor, dar nu mai târziu de șase luni de la data publicării în Monitorul Oficial.