Petar Petkovici, directorul Cancelariei Serbiei pentru Kosovo, transmite că Albin Kurti, premierul Kosovo are drept unic scop să curețe complet teritoriul de orice sârb. Acestui ideal macabru i se opune Aleksandar Vucici, care, în viziunea lui Petkovici, ar putea lupta pentru interesele sârbilor din Kosovo și Metohia.
Petar Petkovici, politician sârb însărcinat cu conducerea Cancelariei Serbiei pentru Kosovo și Metohija spune că atacurile lui Kurti la adresa președintelui Serbiei, Aleksandar Vucici, sunt o urmare a poziției de pace și stabilitate adoptată de Serbia grației actualului președinte al țării.
Albin Kurti restaurează casa memorială a lui Giafer Deva
Petkovici l-a acuzat pe Kurti, premierul Kosovo, că administrația sa a reabilitat casa memorială a colaboratorului nazist Giafer Deva și că acesta are în plan să creeze Albania Mare, în vreme ce autoritățile de la Belgrad au abordat o politică deschisă față de națiuni, conform Flux 24.
Albin Kurti, premierul cu titlu provizoriu al Kosovo l-a catalogat pe președintele Serbiei, Aleksandar Vucici, drept „micul Putin”, spunând că pacea din Balcani este amenințată de Vucici și Milorad Ddodik, președintele așa-numitei Republici Srpska, încă din anul 2010.
Aleksandar Vucici și-a zdrobit adversarii
Președintele Aleksandar Vucic a marcat o nouă victorie în alegerile prezidențiale din Serbia, ce au avut loc în luna aprilie 2022.
Un sondaj realizat de Institutul pentru European Affairs a indicat că noul Parlament — format din 250 de locuri — va cuprinde patru sau potențial cinci partide: Partitul Progresist Sâțrb (SNS), aflat la guvernare cu 57 la sută; Alianța de Opoziție cu 19 la sută; Partidul Socialist din Serbia cu 6,6 la sută; Noi trebuie! (Moramo!) cu 5,7 la sută.
Alegeri fără probleme majore
La un briefing de presă, oficialii electorali au spus că procesul a fost desfășurat „fără probleme majore” și într-o „manieră democratică”. Ei au adăugat, totuși, că au existat ciocniri între „diferiți activiști de partid” la unele secții de votare și au îndemnat toate partidele politice să rămână „calme” și să desfășoare orice activități în mod pașnic”.
Centrul neguvernamental pentru Cercetare, Transparență și Responsabilitate (CRTA) a declarat că observatorii săi au depus cinci plângeri penale autorităților pentru „nereguli”.
Printre probleme se numără cumpărarea de voturi la secțiile de votare, păstrarea listelor electorale paralele, încălcarea secretului votului, înregistrarea evenimentelor la secțiile de votare, precum și prezența persoanelor neautorizate la secțiile de votare.
Alegerile au fost monitorizate de peste 4.000 de observatori din cadrul organizațiilor neguvernamentale CRTA și CeSID, precum și de delegații din Parlamentul European, Oficiul OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului și Rețeaua Europeană a Organizațiilor de Observare a Alegerilor.
Adversarul lui Vucic, un general în retragere
Principalul adversar al lui Vucic a fost Ponos — un general în retragere care a apărut ca un candidat surpriză prezentat de tabăra de opoziție pro-europeană. Ponos, în vârstă de 60 de ani, „este un candidat de centru-dreapta și se pare că opoziția a vrut să găsească un individ care să poată fi un candidat bun pentru ceea ce este considerat mainstreamul politic din Serbia, care înclină mai mult spre dreapta”, a declarat Bojan Klacar, directorul general al agenției de votare Centrul pentru Alegeri Libere și Democrație din Belgrad.
Înainte de vot, un sondaj al Institutului pentru Afaceri Europene din Belgrad a prezis că Vucic va câștiga în primul tur, luând 60% din voturi, Ponos fiind pe locul doi, la distanță de 18%.