Se schimbă Codul Rutier. Sancțiuni dure pentru șoferii care încalcă aceste reguli

Se schimbă Codul Rutier. Sancțiuni dure pentru șoferii care încalcă aceste reguli Sursa foto: arhiva EVZ

Anul acesta, din ce în ce mai multe persoane și-au pierdut viața în urma accidentelor de mașină. Rata acestora a crescut cu mult comparativ cu 2020 și 2019. Șofatul pe contrasens, dar și multe alte reguli nerespectate de șoferi în trafic aduc amenzi usturătoare.

Poliţia Rutieră pregăteşte pedepse mult mai dure pentru conducătorii auto care nu respectă regulile. Sancțiunile vor fi mult mai mari pentru autoturismele care merg pe contrasens sau depășesc linia continuă.

Din ce în ce mai multe filmări au apărut în mediul online care demonstrează că șoferii nu respectă regulile de circulație.

Conform datelor Direcției Rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române evoluția accidentelor grave, înregistrate în primele 7 luni ale anilor 2019, 2020 și 2021 este următoarea:

Ne puteți urmări și pe Google News
  • 2019 - 4.421 de accidente soldate cu decesul a 894 de persoane şi rănirea gravă a altor 4.200;
  • 2020 - 3.637 de accidente soldate cu decesul a 812 de persoane şi rănirea gravă a altor 3.344;
  • 2021 - 2.586 de accidente, soldate cu decesul a 932 de persoane şi rănirea gravă a altor 2.004.

Șoferii care conduc pe contrasens o să rămână fară permis mai mult

Actuala lege prevede că șoferul care merge pe contrasens să rămână fară permis 2 luni, dar Poliția Rutieră dorește să asprească pedeapsa și să fie reținut permisul cel puțin 4 luni.

”Dacă este să ne referim la circulația pe contrasens, pe autostradă, în acest moment, este sancționată cu amendă între 870 și 305 lei și permisul de conducere se suspendă pe o perioadă de 60 de zile. Propunerea legislativă este că această sacțiune contravențională să fie inclusă în clasa a 4-a de sancțiuni, între 9-20 de puncte amendă, ceea ce înseamnă o amendă de până la 2.900 de lei și permisul de conducere să fie reținut pentru o perioadă de 120 de zile", potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului de Interne, comisarul-șef Georgian Drăgan.

Sancțiuni aspre pentru șoferii care merg pe banda de urgență

O altă propunere este ca permisul să fie reţinut pentru 60 de zile, pentru circulaţie pe banda de urgenţă fără ca persoana să aibă un motiv bine întemeiat.

„Pe legislația actuală, circulația pe banda de urgență a autovehiculelor se consideră contravenție și se sancționează cu amendă, iar propunerea este de modificare a acestei prevederi de introducere a suspendării exercitării dreptului de a conduce autovehiculele pe drumurile publice pentru 60 de zile”, potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului de Interne.

”În primul rând, persoanele care observă șoferii circulând pe contrasens să își asigure protecția, după care să apeleze numărul unic de urgență 112, pentru a ne deplasa la fața locului și pentru a lua măsurile legale care se impun și pentru a evita pericolul real la care sunt supuși ceilalți participanți la trafic”.

Sancțiuni pentru șicanările din trafic

”Când spun conduită agresivă, mă refer la acei participanți la trafic care folosesc excesiv claxonul, sistemele de avertizare luminoase, se mută de pe o bandă pe alta punând în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic, și chiar am avut evenimente rutiere grave, anul acesta”.

”La nivelul MAI se reanalizează cadrul legal ce reglementează procedura de examinare pentru obținerea permisului de conducere, în scopul creșterii nivelului de pregătire al conducătorilor auto, soluție ce ar contribui la reducerea numărului de accidente rutiere”, a mai declarat comisarul-șef Georgian Drăgan.