Se schimbă calculul la salariul minim pe economie. Toți angajații sunt afectați
- Raluca Dan
- 14 februarie 2025, 13:51

Economistul Adrian Negrescu a analizat impactul noii formule de calcul a salariului minim pe economie asupra angajaților români și asupra companiilor. Conform modificărilor anunțate de Marcel Ciolacu, mecanismul de stabilire și actualizare a salariului minim pe economie va fi revizuit.
O nouă formulă de calcul pentru salariul minim pe economie
În urmă cu câteva zile, premierul a anunțat că se va stabili o nouă formulă de calcul a veniturilor în conformitate cu Directiva UE. Acest lucru este făcut pentru a promova negocierile colective privind salariile, pentru a stabili salarii minime adecvate și pentru a îmbunătăți condițiile efective ale lucrărilor.
Conform proiectului Guvernului, rata inflației și evoluția productivității muncii vor determina salariul minim brut garantat pe țară.
Dacă raportul dintre valoarea salariului mediu brut lunar și salariul de bază minim brut pe țară este mai mic de 52%, negocierile se vor desfășura în cadrul Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social.
Acestea vor avea loc într-o marjă între rezultatul formulei și evaluarea gradului de adecvare a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, având în vedere nivelul orientativ de 47%-52% al ponderii acestuia în câștigul salarial mediu brut.

Salarii. Sursa foto: Dreamstime.com
Cu cât va crește salariul românilor
Analistul economic Adrian Negrescu a afirmat că noua formulă de calcul va aduce angajaților români o majorare salarială estimată între 100 și 200 de lei.
„Pentru salariați, această nouă formulă nu aduce aproape nimic din punct de vedere financiar, o creștere între 100 și 200 de lei în momentul de față, topită din păcate de inflația record din țara noastră, raportat la ce se întâmplă în alte țări.
Pentru ei, singur veste bună este că de acum înainte vor ști că de la 1 ianuarie, în funcție de acești indicatori legați de de economia românească salariul lor va crește, nu vor mai sta la mâna politicienilor care, în funcție de interesele lor electorale creșteau sau nu salariul minim, fără nici un fel de fundament economic”, a declarat acesta pentru WOWbiz.ro.
De asemenea, acesta a adăugat că, potrivit legii în vigoare, angajații și companiile „vor putea să își construiască bugetele de salarii pornind de la niște evidențe economice, nu doar de la interesele politicienilor”.
Indicatorii care vor sta la baza stabilirii salariului minim brut pe țară sunt:
- puterea de cumpărare în raport cu costurile vieții;
- nivelul general al veniturilor;
- rata de creștere a veniturilor;
- productivitatea muncii în țară.