Se reia seria de cutremure din Oltenia? Seism de 3,8, în această dimineață
- Iuliu Vlădescu
- 7 septembrie 2024, 10:05
Seria de cutremure care au zguduit Oltenia pare să se reia. Un nou sesim în zonă a avut loc sâmbătă dimineața.
Cutremur în Oltenia
Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) a comunicat că, în ziua de 07 Septembrie 2024, la ora 09:06:22 (ora locală a României), s-a produs în OLTENIA, GORJ un cutremur slab cu magnitudinea ml 3.8, la adâncimea de 16.9 km.
Intensitate: III
Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 17 kilometri NV de Târgu Jiu, 65 kilometri NE de Drobeta-Turnu Severin, 70 kilometri S de Hunedoara, 84 kilometri S de Deva, 97 kilometri E de Resita, 99 kilometri V de Râmnicu Vâlcea.
Cum a fost resimțit cutremurul din Oltenia
„Eram cu cafeaua pe canapea, mă uitam la televizor. A fost ca și cum cineva ar fi împins, o secundă, canapeaua”, a scris, o persoană din Târgu Jiu, pe siteul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.
„Pe strada Bicaz nr 48. La etajul 3 din 3 dintr-un bloc s-a simțit serios”, a scris o altă persoană, tot din Târgu Jiu.
Zona, lovită de mai multe seisme în ultimii ani
Reamintim că zona Oltenia a fost, în urmă cu mai bine de un an, locul în care a avut loc o serie de cutremure neobișnuite până atunci pentru România.
Cel mai recent seism semnificativ în Oltenia a avut loc în Gorj chiar în Duminica Floriior. A fost vorba despre un cutremur slab, cu magnitudinea de 2,5 grade pe scara Richter, la o adâncime de 15 kilometri, potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).
Dar seria de seisme din Oltenia a început în luna februarie 2023, pe data de 14, cu un cutremur de 5,7 grade. Acest seism a avut o replică de 4,3 grade, pe 17 februarie, la ora 11:11.
Ulterior, specialiștii de la Institutul Național pentru Fizica Pământului au anunțat că seria cutremurelor din Gorj va continua și în perioada următoare. De asemenea, așa zisa „perioadă de liniștire” poate fi una de durată, iar în tot acest timp pot avea loc cutremure cu magnitudini diferite.
Seismologii au explicat că, din data de 14 februarie 2023 și până vineri, 17 februarie, au existat trei replici mai mari, cu o magnitudine mai mare de 4 grade pe scara Mercalli. Cea mai puternică mişcare tectonică din 2023, cu magnitudinea 5,7 grade, a avut loc în data de 14 februarie 2023, în judeţul Gorj, la o adâncime de 6,3 kilometri.