Se pregătesc schimbări în Codul Rutier. Amenzi și mai mari pentru șoferi

Se pregătesc schimbări în Codul Rutier. Amenzi și mai mari pentru șoferi Sursa foto: Arhiva EVZ

Se pregătesc noi schimbări în Codul rutier. Dacă un proiect de modificare a Codului rutier, recent reintrodus în dezbaterea publică, va fi adoptat, șoferii ar putea fi sancționați pe baza înregistrărilor audio-video transmise de alți participanți la trafic sau de administratorii drumurilor publice către polițiști.

Se pregătesc schimbări în Codul Rutier. Noi amenzi usturătoare pentru șoferi

Poliția Rutieră va dezvolta o platformă informatică pentru încărcarea imaginilor.

„Polițistul rutier poate constata contravenția de adoptare a unui comportament agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice (...) și cu ocazia verificării sesizării formulate de un participant la trafic ce a perceput în mod nemijlocit și întâmplător efectuarea, pe drumul public, de către conducătorul unui vehicul, a oricăreia dintre manevrele prevăzute la art. 54 alin.(2) și a surprins aceste manevre agresive într-o înregistrare audio-video sau video, după caz“, se arată în proiect.

Aceste imagini pot fi folosite pentru sancționarea conducătorilor auto care, printre altele, întorc mașina folosind frâna de mână, schimbă benzile de circulație frecvent, accelerează agresiv, efectuează derapaje intenționat, circulă la distanțe foarte mici față de vehiculele din față sau folosesc incorect semnalele acustice și luminoase.

Ne puteți urmări și pe Google News
Codul Rutier

Sursa foto: Arhiva EVZ

Ce prevede viitoarea ordonanță

În mod concret, prin viitoarea ordonanță se adaugă o excepție la regulamentul actual, care prevede că polițiștii rutieri trebuie să constate contravențiile direct sau prin intermediul unor mijloace tehnice certificate sau mijloace tehnice omologate și verificate metrologic.

De asemenea, polițiștii vor avea posibilitatea să utilizeze datele de monitorizare a traficului rutier colectate de administratorii drumurilor publice de interes județean sau local, cu ajutorul mijloacelor tehnice instalate pe drumurile pe care aceștia le administrează. În situații adecvate, aceste date pot fi folosite pentru aplicarea sancțiunilor șoferilor.

Codul Rutier. Reguli noi și la testarea pentru droguri și alcool

În forma actuală, Codul Rutier prevede că permisul de conducere al persoanei care este declarată inaptă psihologic pentru a conduce se retrage de către poliția rutieră și poate fi redobândit numai după încetarea motivului pentru care s-a luat această măsură.

Orice medic care sesizează că o persoană prezintă simptome ce ar putea să o facă inaptă pentru condus este obligat să emită un bilet de trimitere către un psiholog, șoferul fiind și el obligat să meargă la testare. Dacă aceasta indică faptul că respectiva persoană este inaptă să conducă, permisul îi este retras. În cazul în care medicul care a emis biletul de trimitere nu primește în 30 de zile rezultatul testării făcute de psiholog, medicul trebuie să anunțe de urgență poliția.

„Se impune introducerea posibilității persoanei care conduce pe drumurile publice un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de a solicita o a doua testare, în cazul în care rezultatul testării este de până la 0,10 mg/l alcool pur în aerul expirat, dat fiind faptul că unele alimente consumate recent pot distorsiona măsurătoarea”, se spune în nota de fundamentare.

Este vizată situația în care consumul unor alimente, de obicei fructe, produce alcool în stomac prin fermentație. În cazul unei alcoolemii reduse, de sub 0,10 mg/l, șoferul poate cere o nouă testare după cel puțin 15 minute de la prima, dar nu mai târziu de 20 de minute. Dacă rezultatul celei de-a doua testări este negativ, șoferul nu va fi sancționat.