Manevra pe care mulți șoferi o execută greșit. Sancțiunile prevăzute de Codul Rutier sunt usturătoare
- Ionel Sclavone
- 10 aprilie 2024, 06:05
Codul Rutier reglementează situațiile în care un șofer, în trafic, poate depăși un alt autovehicul. Regulile sunt clare, iar încălcarea lor se sancționează că amendă.
Mulți șoferi încalcă, cu bună știință sau din ignoranță, regulile de depășire în trafic. Sunt destui cei care se consideră stăpânii șoselelor și care au impresia că ceilalți le pot ghici intențiile. O astfel de atitudine pune în pericol siguranța celorlalți șoferi aflați pe traseu.
Codul Rutier reglementează depășirea
Încălcarea regulilor de circulație crește și riscurile de producere a accidentelor pe șosele. În aceste condiții Codul Rutier reglementează foarte clar manevrele pe care le poate face un conducător auto în anumite situații. Aceasta pentru ca toți ceilalți participanți la trafic să știe ce intenționează și la ce să se aștepte.
O astfel de manevră bine reglementată este depășirea. Există șoferi care nu cunosc suficient de bine aceste reglementări din legislația rutieră. Iar alții le încalcă cu bună știință. O astfel de atitudine pune în pericol siguranța celorlalți. Aceasta deoarece manevra implică o atenție sporită și prudență din partea celui care o efectuează.
„Depăşirea este manevra prin care un vehicul trece înaintea altui vehicul ori pe lângă un obstacol, aflat pe acelaşi sens de circulaţie, prin schimbarea direcţiei de mers şi ieşirea de pe banda de circulaţie sau din şirul de vehicule în care s-a aflat iniţial”, prevede Codul Rutier despre depășire.
Această definiție trebuie cunoscută de orice aspirant la permisul de conducere, atunci când urmează școala de șoferi. Astfel, știind ce presupune manevrea îi va veni mai ușor să o înțeleagă și să o execute corect.
Depășirea în condiții de siguranță
Codul Rutier stabilește că doar șoferii care își semnalizează intenția din timp pot să se angajeze într-o depășire. Aceasta pentru ca ceilalți să se pună la curent cu intențiile sale și să-i lase loc să manevreze. Accidente se pot produce atunci când șoferul este neatent sau semnalizează greșit ce urmează să facă.
„Conducătorul de vehicul care execută o manevră de schimbare a direcției de mers, de ieșire dintr-un rând de vehicule staționate sau de intrare într-un asemenea rând, de trecere pe o altă bandă de circulație sau de virare spre dreapta ori spre stânga sau care urmează să efectueze o întoarcere ori să meargă cu spatele este obligat să semnalizeze din timp și să se asigure că o poate face fără să perturbe circulația sau să pună în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic”, mai arată Codul Rutier.
Înainte de a iniția manevrele de depășire, șoferul trebuie să se asigure că poate efectua manevra. Că are loc suficient, atunci când trece de autovehiculul din față ca să revină pe banda sa. Potrivit prevederilor din Codul Rutier, apoi trebuie să-și semnalizeze intenția. Doar în cazul în care face acest lucru ceilalți sunt obligați să-i acorde prioritate ca să poată executa depășirea.
Conducătorii auto care schimbă banda ilegal riscă o amendă în valoare de 330 sau 495 lei. Sancțiunea se poate majora dacă depășirea se va face neregulamentar, mai exact, poate trece de 1000 de lei.
Codul Rutier stabilește când nu avem o depășire
Legislația auto stabilește și situațiile în care mașinile pot trece una pe lângă cealaltă, fără să fie vorba despre o manevră de depășire. Acest lucru se întâmplă atunci când vehicululul nu iese de pe banda sa de circulație.
„Nu constituie depăşire, în sensul alin. (1), situaţia în care un vehicul circulă mai repede pe una dintre benzi decât vehiculele care circulă pe altă bandă în acelaşi sens de circulație”, mai prevede Codul Rutier.