Se modifică Bacalaureatul! Fiecare elev va avea un examen „personalizat”. Anunț de la vârful Guvernului

Se modifică Bacalaureatul! Fiecare elev va avea un examen „personalizat”. Anunț de la vârful Guvernului Sursa foto: Dreamstime.com

Peste cinci ani de zile, elevii vor susține un examen de Bacalaureat „complet diferit” de cel actual, a anunțat șeful Ministerului Educației, explicând că probele de la final de liceu trebuie să se dea în mod personalizat. Sorin Cîmpeanu a precizat că matematica și limba și literatura română vor reprezenta în continuare subiecte de examen, însă acestora li se vor adăuga competențele solicitate de elevi.

Ciclul de elevi 2023 – 2027 vor susține un examen de Bacalaureat bazat pe competențe, la alegerea fiecăruia și personalizat. Anunțul a fost făcut de ministrul Sorin Cîmpeanu, la un eveniment care a avut loc joi, 5 mai, la Colegiul Național Mihai Viteazul din București.

„Schimbări la Bacalaureat sunt necesare. Însă schimbări la Bacalaureat vor fi după parcurgerea unui întreg ciclu. Cu alte cuvinte, cei care aveți bacalaureat anul acesta și anul viitor, schimbări esențiale n-o să fie, va fi organizat așa cum îl cunoașteți”, a declarat șeful Ministerului Educației din România.

Cum va arăta examenul de Bacalaureat personalizat

Sorin Cîmpeanu susține ca, în continuare, baza Bacalaureatului să rămână matematica și limba și literatura română. Acestor discipline li se vor adăuga ulterior materiile solicitate de elevi, în funcție de competențele fiecăruia și de planurile de viitor.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Dacă vorbim de un nou început în septembrie 2023, cu clasa a 9-a, înseamnă că în 2024 termin clasa a IX-a (…), în 2027 clasa a XII-a și poți în 2027 să dai un Bac complet diferit.

Dacă mă întrebați pe mine, da, aș vrea un Bac complet diferit. Aș vrea un Bac în care probele de competență să fie reale, adevărate și să poată să demonstreze competența fiecăruia dintre voi.

Unii vă pricepeți la (…) comunicare în limba engleză, alții vă pricepeți la lege, competență juridică, de ce nu? Și, alături de matematică, de limba și literatura română (…), aceste discipline care sunt și trebuie să rămână, voi să susțineți un examen bazat pe competențe, la alegerea fiecăruia dintre voi, personalizat”, a explicat Sorin Cîmpeanu, potrivit edupedu.ro.

Sorin Cîmpeanu vrea să modifice și programa școlară

Nu este prima modificare pe care vrea să o facă șeful Ministerului Educației în învățământul din România. Oficialul a insistat, anterior, și asupra schimbării programei școlare în mod special la matematică.

Schimbările privind programele în cazul unora dintre materiile școlare au rămas doar sub forma promisiunilor, neconcretizându-se niciodată. Cauza acestei situații este, potrivit ministrului Educației, „rezistența la schimbare”, dar nu numai. Sorin Cîmpeanu a recunoscut că și el poartă o parte din vină pentru faptul că elevii învață la școală lucruri inutile.

„Nici măcar nu pot fi acuzați profesorii care predau o anumită disciplină că își iubesc atât de tare disciplina aceea încât nu au vrut să renunțe la nimic, nici din numărul de ore, nici din materia predată. Am ajuns să facem geometrie vectorială pentru toți copiii. Eu nu cred că e necesar pentru toți copiii geometria vectorială, de exemplu. Nu cred! Se pot supăra pe mine colegii de matematică, profesorii de matematică.

Eu sunt totuși absolvent de matematică – fizică, treapta I, treapta a II-a la Sfântul Sava și m-am descurcat fără geometrie vectorială. Adică am reușit să fac câte ceva în viață și fără geometrie vectorială. S-ar putea să mai existe și alți tineri care să reușească să facă câte ceva în viață – mult sau puțin – fără geometrie vectorială”, a spus Sorin Cîmpeanu, la începutul anului.