Se mișcă America: 24 de ore de foc pentru răsturnarea alegerilor!

Se mișcă America: 24 de ore de foc pentru răsturnarea alegerilor! Mike Pence Sursa foto. EVZ

Eforturile Donald Trump de a contesta rezultatele votului din 3 noiembrie încep să aibă efect: se îngroașă rândurile contestatarilor. Sâmbătă pare să fi fost o zi crucială.

Mai multe zeci de Republicani membri ai Camerei Reprezentanților au avut sâmbătă noaptea o inedită vide-conferință, în care a fost abordat obiectivul lor de a răsturna rezultatul alegerilor prezidențiale din SUA.

Informația a fost oferită de Mo Brooks, reprezentant de Alabama, postului Fox News. Acesta a declarat că, pe lângă cei 50 de reprezentanți, la conferință au participat președintele Donald Trump și șeful de cabinet al Casei Albe, Mark Meadows.

Brooks a mai precizat că nu toți congresmenii care participanți la conferință au sprijinit acțiunea de contestare a rezultatelor Colegiului Electoral, care îl favorizează pe Joe Biden, dar nu a oferit nici un nume.

„Curentul ia amploare”

„Curentul luptei împotriva fraudei electorale și a furtului alegerilor ia amploare cu rapiditate”, a spus Brooks. „Și, în consecință, numărul celor care sprijină această acțiune crește de la o zi la alta.”

Brooks a mai spus că este „încrezător că vor fi mulți, mulți alți congresmeni” care vor sprijini contestarea voturilor din Colegiul Electoral.

Rămâne de văzut dacă în Camera Reprezentanților se va atinge majoritatea simplă, necesară răsturnării rezultatelor, a spus Brooks.

„În opinia mea, principalul motiv pentru care atât de mulți congresmeni și senatori se manifestă acum pentru a duce această luptă este că atât de mulți cetățeni americani au lăsat să se înțeleagă că această luptă este crucială pentru viitorul Americii”, spune Brooks.

Trump i-a aplaudat pe congresmenii Republicani care au promis că vor respinge voturile din Colegiul Electoral. De asemenea, el și-a manifestat frustrarea față de politicienii Republicani care au acceptat victoria lui Biden, numindu-i „slabi și obosiți” într-o postare pe Twitter de marți.

Pentru ca o contestare a voturilor din Colegiu să fie luată în considerare, în ședința comună a Congresului din 6 ianuarie, ea trebuie susținută în același timp de cel puțin un reprezentant și un senator, lucru care pare foarte probabil, dat fiind că, tot sâmbătă, doisprezece senatori Republicani și-au manifestat dorința de a o face.

Cei doisprezece au declarat că vor obiecta față de rezultatul votului dacă nu se formează o comisie specială de audit care, pe o durată de zece zile, să analizeze toate acuzațiile de fraudă formulate la adresa alegerilor din 3 noiembrie.

După ce obiecția va fi fost formulată, în ședința din 6 ianuarie, Camera și Senatul își vor întrerupe întrunirea comună, urmând ca fiecare să dezbată obiecțiile timp de două ore.

Apoi Camera și Senatul urmează să voteze pentru validarea rezultatelor: obiecțiile trebuie să întrunească o majoritate simplă, altfel sunt respinse.

Mike Pence intră în horă

Un alt eveniment important care a avut loc sâmbătă este reprezentat de sprijinul manifestat de către vicepreședintele SUA, Mike Pence, față de acțiunea congresmenilor Republicani.

La numai câteva ore după anunțul făcut de cei doisprezece senatori, șeful de cabinet al lui Pence, Marc Short, a prezentat o declarație în care se afirmă:

„Vicepreședintele Pence împărtășește îngrijorările milioanelor de americani în legătură cu frauda electorală și cu neregularitățile înregistrate la ultimele alegeri.”

„Vicepreședintele salută eforturile membrilor Camerei și Senatului de a face uz de autoritatea pe care o au potrivit legii pentru a ridica obiecții și a prezenta dovezi în fața Camerei și Senatului, pe 6 ianuarie”, se mai arată în comunicat.

În această ședință comună, care este prezidată de vicepreședintele SUA (care este și președinte al Senatului), Mike Pence ar putea avea un rol decisiv.

Ne puteți urmări și pe Google News