Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale (MMPS) şi Ministerul Finanţelor pregătesc majorarea cuantumului maxim al tichetelor de masă şi majorarea valorii tichetelor de creşă, începând din luna octombrie a acestui an.
Informația survine potrivit prevederilor a două ordine de ministru plasate în secţiunea de Transparenţă Decizională pe site-ul MMPS.
Valoarea nominală a unui tichet de masă nu poate depăşi cuantumul de 20,09 lei
Astfel, pentru semestrul II al anului 2021, începând cu luna octombrie 2021, valoarea nominală a unui tichet de masă nu poate depăşi cuantumul de 20,09 lei, se menţionează în articolul 1 al ordinului de ministru publicat de Ministerul Muncii.
Documentul prevede aplicarea noii valori nominale până în luna martie 2022.
Legislaţia în vigoare prevede că până în luna septembrie a anului curent valoarea maximă a unui tichet de masă este de 20,01 lei.
Potrivit unui Ordin comun al Ministerului de Finanţe şi Ministerului Muncii intrat în vigoare din data de 23 octombrie 2020, valoarea nominală a tichetului de masă a crescut de la 20.00 lei, la 20.01 lei.
Tichetele de creşă se majorează la 490 lei
Cel de-al doilea ordin de ministru prevede la articolul 1 ca pentru semestrul II al anului 2021, începând cu luna octombrie 2021, valoarea sumei lunare care se acordă sub formă de tichete de creşă să se majoreze la 490 lei.
Şi acest document menţionează aplicarea noii valori a sumei lunare pentru tichete de creşă până în luna martie 2022.
Legislaţia în vigoare prevede că până în luna septembrie a anului curent valoarea nominală lunară a unui tichet de creşă este de 480 de lei.
Tichetele de creșă reprezintă bilete de valoare care se pot acorda lunar salariaților care nu beneficiază de concediul pentru creșterea copilului în vârstă de până la doi ani (sau trei ani, în cazul copilului cu handicap) și de indemnizația aferentă. Acestea pot fi folosite doar pentru plata taxelor la creșa unde salariații au copiii înscriși.
Cele două ordine de ministru sunt în procedură de transparenţă decizională până pe 25 august. Pentru a intra în vigoare, fiecare din cele două ordine de ministru urmează să fie semnat de miniştrii Finanţelor, respectiv al Muncii şi Protecţiei Sociale, după care trebuie publicat în Monitorul Oficial.