Evenimentul Zilei > Actualitate > Se întâmplă în România. Motivul uluitor pentru care o femeie a fost ținută ca în lagăr
Se întâmplă în România. Motivul uluitor pentru care o femeie a fost ținută ca în lagăr

Se întâmplă în România. Motivul uluitor pentru care o femeie a fost ținută ca în lagăr

O tânără femeie a fost ținută după gratii, în condiții de nedescris, silită să doarmă pe un pat fără saltea, peste niște cârpe puse într-un sac, fără minime condiții. Trăia în această ”pușcărie” sinistră de ani de zile, oroarea ieșind la iveală abia la sfârșitul acestei săptămâni, aproape din întâmplare.  

O familie din Tureac, Bistrița Năsăud, este cercetată pentru lipsire de libertate, după ce s-a dovedit că ar fi ținut închisă o femeie cu handicap grav. Aceasta a fost găsită într-o anexă a locuinței, în condiții demne de un lagăr de concentrare. Era sechestrată acolo pentru ca familia care trebuia să o îngrijească să beneficieze de indemnizații, fără să își bată prea tare capul cu ea.

”La data de 6 mai, polițiștii din cadrul Biroului Arme Explozivi și Substanțe Periculoase și Serviciului pentru Acțiuni Speciale au efectuat trei percheziții domiciliare, toate în localitatea Tureac, într-un dosar penal constituit inițial pentru infracțiuni la regimurile armelor și rutier. Cu ocazia perchezițiilor, la una dintre locuințe, polițiștii au găsit o persoană cu handicap grav (femeie, 38 de ani), care era ținută închisă.

Aceasta era încredințată spre îngrijire unei femei în vârstă de 44 de ani, din localitatea Tureac care, împreună cu soțul ei în vârstă de 45 de ani, profitând de imposibilitatea de a se apăra, ar fi ținut-o închisă, într-o anexă a locuinței, în condiții necorespunzătoare, punându-i sănătatea în pericol”, se arată într-un comunicat de presă al Inspectoratului Județean de Poliție Bistrița-Năsăud.

Imediat, au fost sesizate autoritățile abilitate să dispună măsurile necesare pentru protecția acestei persoane. Polițiștii au descoperit că întreaga familie, respectiv soț, soție și fiu, avea un palmares infracțional vast. ”Din cercetările efectuate a mai reieșit faptul că, bărbatul de 45 de ani ar deținut, fără drept, o armă letală, cu destinația vânătoare.

Totodată, fiul acestora, în vârstă de 19 ani, ar fi condus, în repetate rânduri, pe drumurile publice, un autoturism fără a deține permis de conducere și aflându-se sub influența băuturilor alcoolice.

Tot cu ocazia perchezițiilor, polițiștii au descoperit 250 grame de substanță periculoasă care a devenit deșeu după expirare și trebuia eliminat de către deținători, 1 tub cartuș calibrul 7 mm, 39 de articole pirotehnice, 45 de litri de alcool, o instalație artizanală de fabricat alcool, înscrisuri și alte obiecte cu valoare probatorie. Bunurile au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor”, se mai arată în informarea Poliției.

În cauză au fost reținute pentru 24 de ore cele trei persoane care ulterior au fost prezentate procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud. Sâmbătă, instanța de judecată a decis ca fiul de 19 ani să fie plasat sub control judiciar, mama a primit arest la domiciliu pentru 30 de zile, iar capul familiei, bărbatul de 45 de ani, a fost singurul care a primit mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În continuare, familia este cercetată și pentru infracțiuni la regimurile armelor, substanțelor periculoase, protecției mediului și rutier. ”Bărbatul în vârstă de 45 de ani a fost arestat preventiv pentru 30 de zile pentru comiterea infracțiunilor de: nerespectarea regimului armelor și al munițiilor, lipsire de libertate în mod ilegal, neluarea măsurilor de eliminare totală a substanțelor și preparatelor periculoase care au devenit deșeuri, nerespectarea obligaţiei de depozitare a îngrăşămintelor chimice şi produselor de protecţie a plantelor numai ambalate şi în locuri protejate, neluarea sau nerespectarea măsurilor obligatorii în desfăşurarea activităţilor de colectare, tratare, transport, valorificare şi eliminare a deşeurilor periculoase, producerea de produse accizabile care intră sub incidența regimului de antrepozitare și deţinerea de către orice persoană în afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării”, mai notează polițiștii.

Cercetările sunt continuate de către polițiștii Biroului Arme Explozivi și Substanțe Periculoase și Serviciul pentru Acțiuni Speciale, sub coordonarea procurorului criminalist din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud.

Sursa foto: IPJ Bistrița – Năsăud