Se împlinesc 40 de zile de la moartea lui Mahsa Amini. Protestele continuă în Iran

Se împlinesc 40 de zile de la moartea lui Mahsa Amini. Protestele continuă în Iran

Manifestațiile din Iran continuă. Oamenii se adună și protestează în fața clădirilor guvernamentale din orașul Mahabad, un oraș din nord-vestul țării.

O persoană a fost ucisă astăzi, 27 octombrie, iar alta a fost împușcată aseară, în timpul protestelor. De asemenea, pe rețelele de socializare au apărut imagini cu protestatari care se adună în fața clădirilor guvernamentale. În plus, ei scandează chiar și în fata biroului guvernatorului. În unele videoclipuri distribuite în mediul online, protestatarii scandează „Kurdistan, Kurdistan, cimitirul fasciștilor” și „Moarte dictatorului”. Mai mult decât atât, au existat rapoarte despre asedierea unei secții de poliție.

Cea mai importantă figură din Iran este ayatollahul, liderul suprem, Ali Khamenei. Este șef de stat și comandant șef. Așadar, el are autoritate asupra poliției naționale și poliției morale, ai căror ofițeri au reținut-o pe Mahsa Amini. Bărbatul controlează, de asemenea, Corpul Gărzilor Revoluției Islamice și Forța de rezistență paramilitară Basij. Din cauza acestei puteri pe care o are, el este singurul care poate spune ce se întâmplă în cazul protestatarilor.

Președintele Ebrahim Raisi este cel mai înalt oficial ales al țării și al doilea ca rang după liderul suprem. El este responsabil pentru conducerea de zi cu zi a guvernului. De asemenea, el are o influență semnificativă asupra politicii interne și afacerilor externe. În ciuda acestor lucruri, puterile sale sunt relativ limitate, mai ales în probleme de securitate. Dacă liderul suprem dorește ca protestele să se încheie cu forța, președintele nu are de ales decât să fie de acord.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cele mai mari proteste din istoria Iranului

În ultimele zile au avut loc cele mai mari manifestații în Iran de la moartea lui Mahsa Amini. Acest lucru se întâmplă deoarece s-au împlinit 40 de zile de la decesul tinerei. Astfel, este un moment important din punct de vedere religios și cultural pentru defuncții din Iran. Așadar, apelurile protestatarilor au luat avânt pe rețelele de socializare pentru a marca această zi.

Mii de oameni s-au adunat la un cimitir din orașul natal al lui Amini. Ei au scandat împotriva instituției de guvernământ înainte de a se ciocni cu forțele de securitate la întoarcere. Proteste furioase au avut loc în mai multe locații din capitala Teheran când poliția a fost văzută trăgând cu gaze lacrimogene.

În timpul protestelor s-a scandat atât de femei, cât și bărbați „Moarte dictatorului”. Mai mult decât atât, femeile și-au învârtit hijaburile în semn de protest față de regulile impuse atât de Poliția Moralității, cât și de autorități. Mulți studenți, care au fost în prima linie în timpul recentelor proteste, au luat parte la mitinguri din campus în peste o duzină de orașe. Mulți au scandat împotriva liderului suprem ayatollahul Ali Khamenei și s-au confruntat cu loialiștii guvernului, notează BBC.