Se fac bani buni și după gratii. Cum se îmbogățesc unii deținuți din Republica Moldova

Se fac bani buni și după gratii. Cum se îmbogățesc unii deținuți din Republica Moldova Pușcărie. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Mai mulţi deţinuţi care îşi ispăşesc pedeapsa în închisorile din Republica Moldova reuşesc să câştige bani buni în perioada detenţiei. Printre puşcăriaşii moldoveni este răspândită o metodă de a înşela credulii prin plasarea anunţurior pe internet privind vinderea unor bunuri care nu există în realitate.

De la parfumuri până la tractoare şi imobile. Cum funcţionează schema

Folosindu-se de telefoane mobile, cu acces la internet, puşcăriaşii plasează anunţuri că se vând diferite bunuri, la preţuri mult mai mici decât cele de piaţă. La anunţ este anexată şi o fotografie a bunului, preluată de obicei din alte postări. Aceştia indică în anunţ şi numărul de telefon. De cele mai multe ori puşcăriaşii răspund la apeluri printr-un SMS şi sunt dispuşi la negocieri. După ce victima le cade în cursă, pretinsul vânzător o convinge uşor să transfere arvuna pe un cont bancar „ca să fie sigur că nu se va răzgândi să cumpere”.

În anunţurile puşcăriaţilor pot fi „găsite” de toate – mijloace de transport şi tehnică agricolă, parfumuri şi haine de brand, electocasnice şi imobile. Uneori, puşcăriaşii folosesc în schemele lor persoane de la libertate, acestea fiind de cele mai multe ori iubitele lor, cărora le promit ca după eliberare să întemeieze o familie.

Moldovencile din detenţie câştigă bani, înşelând bărbaţii din afara ţări, care îşi caută o mireasă.

Afacerea „lemne de foc”

Doi deținuți din Leova, care au înșelat șapte persoane, majoritatea din Hîncești cărora le-au promis lemne de foc de circa 100.000 lei au fost trimiși pe banca acuzaților. Aceştia s-au folosit de panica populaţiei din toamna anului trecut, provocată de majorarea tarifelor la gazele naturale şi energia electrică. „Aceștia și-au pus în aplicare schema în octombrie-noiembrie 2022. Mai exact, aceștia publicau pe internet anunțuri cu prețuri atractive de 1.100-1.200 lei. Ulterior, clienții purtau discuții cu pretinșii vânzători din penitenciar și le transferau banii pe conturile complicilor, prin folosirea terminalelor de plată publice dintr-o benzinărie din orașul Hîncești. Deținuții au vârsta de 23 de ani, fiind în penitenciar de mai mulți ani – unul din 2018, iar altul din 2020, pentru termene de 7 și respectiv 5 ani. Astfel, odată ce intrau în posesia banilor, deținuții îi foloseau la cumpărarea produselor alimentare, țigărilor și dispozitivelor de comunicare, interzise în penitenciar”, se arată într-un comunicat al Procuraturii Generale.

Cu puţin timp în urmă, un deținut din penitenciarul din Brănești a fost condamnat la încă 2 ani de închisoare pentru escrocherie cu lemne de foc, în sumă de peste 40.000 lei, față de nouă persoane.

„Parfumuri din Franţa”

Anunţurile cu „parfumuri originale din Franţa” sunt plasate de puşcăriaşi pe reţelele de socializare, iar negocierele sunt purtate în scris. Iniţial, pretinsul vânzător, după ce întreabă mai întâi victima unde locuieşte, declară că poate să-i livreze parfumul într-o anumită zi a săptămânii, de obicei în orele de muncă, într-un cartier mai îndepărtat din Chişinău. O altă variantă este că pot să trimită parfumul cu un taxi, dar dacă transferă banii în avans pe un card. După ce omul trimite bani, de obicei 50 de euro, desigur că nu mai primeşte niciun parfum.

„Afacerea cu miri”

Această schemă este folosită de femeile din detenţie. Deţinutele plasează anunţuri pe siteurile matrimoniale că sunt în căutarea unui suflet pereche. De obicei, ele răspund la mesajele bărbaţilor din statele europene. După câteva discuţii, femeia acceptă invitaţia bărbatului ca să vină în ospeţie pentru a face cunoştinţă pe viu. Doar că se plânge că nu are bani de drum şi astfel convinge victima să-i transfere banii.

Cea mai „înaltă performanţă” i-a reuşit unei femei care îşi ispăşea pedeapsa de 7 ani de închisoare pentru că a jefuit un bărbat pe care l-a ademenit într-un hotel cu promisiunea că va face sex cu el.

Aflată în detenţie, femeia a reuşit să câştige aproape jumătate de milion de lei de la pretinşii miri. Schema i-a fost deconspirată de jurnaliştii din Chişinău, după ce un italian s-a adresat la ei să-i găsească iubita care a dispărut după ce i-a transferat 2000 de euro.