Românii așteaptă cu nerăbdare Paștele, iar mulți manageri de hoteluri și restaurante au rămas fără angajați fix în cea mai căutată perioadă. Reprezentații HORECA sunt pregătiți să angajeze 50.000 de salariaţi. Aceștia sunt dispuși să lucreze și cu muncitori străini.
Hotelurile și localurile de pe litoral au rămas fără angajați. Peste 20.000 de salariați și-au dat demisia, iar Paștele se apropie. Cererea este mare, iar românii sunt pregătiți să plece în vacanță de sărbători. Pregătirile au început, iar 1 mai deschide sezonul estival. Cu toate astea, patronii nu știu cum vor face față situației.
"Un deficit enorm de mare la care nu avem în acest moment soluții. Cu toate acestea, conjunctura războiului din Ucraina ne aduce și posibilitatea de a angaja forță de muncă din Ucraina, resursă care este aici, în acest moment, în Constanța", a declarat Corina Martin, preşedinte de onoare al Asociaţiei Patronale RESTO Constanţa pentru Ştirile TVR.
"Și anul acesta aducem forță de muncă din Asia pe toate posturile necesare în cadrul unui hotel", susţine Sebastian Puznava, administratorul unui hotel din Mamaia.
Hotelierii din țară au rămas fără angajați, iarr românii se grăbesc să facă rezervări pentru sărbători. Ridicarea restricțiilor a jucat un rol important.
HORECA caută angajați
Reprezentații industriei ospitalităţii cer autorităților să grăbească eliberarea permiselor de muncă pentru muncitori proveniţi din afara Uniunii Europene. Autoritățile consideră că singura soluție pentru a atrage angajații este mărirea salariului.
"Avem un dezechilibru major şi din acest punct de vedere trebuie o nouă politică legată de sectorul respectiv. (...) Trebuie însoţită de creşterea salariilor. Pe de altă parte, creşterea numărului de tineri care pot să fie orientaţi către domeniul respectiv, găsindu-şi imediat loc de muncă, după calificare", a declarat Bogdan Hossu, preşedintele CNS Cartel ALFA.
Cu toate că salariul mediu net al unui angajat HORECA a fost de aproape 2.100 de lei în ianuarie, hotelierii speră să găsească doritori.
Un barman câștigă 2.000 de lei net pe lună, iar un chelner se bucura 2.300 de lei în medie în România, conform datelor Salario. Bucătarii câștigă în medie 4.000 de lei net lunar, dar pot ajunge și la 6.000 de lei.