Se dau bani de la UE: Sute de milioane de euro pentru români. Cine se va putea înscrie
- Sabina Popescu
- 27 octombrie 2021, 17:38
Comisia Europeană a aprobat o nouă schemă de sprijin financiar pentru afaceriștii români. Autoritățile pun la bătaie suma de 358 de milioane de euro pentru a ajuta întreprinderile mici și mijlocii (IMM) să treacă peste pierderile generate de pandemia de coronavirus și restricțiile ce se implementează pentru a limita răspândirea virusului.
Oficialii de la Bruxelles au aprobat schema de ajutor de stat în valoare de 358 de milioane de euro, echivalentul a 1, 772 miliarde de lei pentru a sprijini IMM-urile românești. Anunțul vine în contextul în care afaceriștii români au semnalat în repetate rânduri situațiile deosebite de criză cu care se confruntă din cauza restricțiilor impuse pe fondul pandemiei de coronavirus.
Câți bani încasează fiecare operator din cadrul IMM-urilor
Potrivit oficialilor din Comisia Europeană, România respectă toate condițiile care trebuie întrunite astfel încât ajutorul financiar să primească aprobare. Astfel, ajutorul de stat nu trebuie să depășească 1,8 milioane euro per beneficiar.
Sumele de bani se vor acorda sub forma unor subvenții directe, iar autoritățile au hotărât că fiecare operator economic poate beneficia de maximum un milion de euro, echivalentul sumei de 4, 9343 milioane de lei.
Potrivit estimărilor autorităților, de actuala schemă de ajutor financiar vor beneficia 4.000 de societăți românești. Sumele de bani se vor acorda până pe data de 31 decembrie 2021.
Ce categorii de afaceriști beneficiază de ajutor financiar
Comisia Europeană a transmis că schema de ajutor de stat va fi pusă la dispoziția afaceriștilor din sectoarele cele mai afectate de pandemie. Iată, concret, ce domenii se încadrează pe lista beneficiarilor:
- industria prelucrătoare;
- construcțiile;
- comerțul cu ridicata și amănuntul;
- repararea autovehiculelor și motocicletelor;
- transport;
- depozitare.
Pentru a fi eligibile, societățile trebuie să fi fost înființate în România până la 31 decembrie 2018 și trebuie să fi înregistrat profituri din exploatare pe parcursul anului 2019.
Amintim că, recent, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a aprobat ajutor financiar pentru fermieri, prin intermediul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Sume se ridică până la 70.000 de euro pentru fermierii sau membrii unei gospodarii agricole care îşi diversifică activitatea prin înfiinţarea unei activităţi neagricole pentru prima dată în spaţiul rural (autorizaţi cu statut minim de PFA), pentru micro-întreprinderi şi întreprinderi mici existente din spaţiul rural, care îşi propun activităţi neagricole pe care nu le-au mai efectuat până la data aplicării pentru sprijin și pentru micro-întreprinderi şi întreprinderi mici noi, înfiinţate în anul depunerii aplicaţiei de finanţare sau cu o vechime de maximum 3 ani fiscali consecutivi, care nu au desfăşurat activităţi până în momentul depunerii acesteia (start-ups).