Bani de la stat pentru cei mai necăjiți români. Sumele ajung la 20.000 de euro

Bani de la stat pentru cei mai necăjiți români. Sumele ajung la 20.000 de euro

Parlamentul României a adoptat, vineri, un proiect de lege prin care producătorii agricoli pot primi anual prime de comercializare.

Potrivit inițiatorilor actului normativ, aceste prime pot fi de 10.000 până la 20.000 de euro și se pot obține printr-o schemă ce se va derula în perioada 2021-2023.

Primele nu se dau la toți agricultorii, ci numai celor care îndeplinesc anumite condiții, printre care, cea mai important este comercializarea pe piață a produselor agricole primare, fie direct pentru consum, fie către unități de procesare.

Beneficiarii produselor agricole pot fi, potrivit proiectului de lege, persoane fizice și firme, precum și întreprinderi individuale ori familiale.

Când va intra în vigoare schema de stimulare financiară

Proiectul de lege pentru stimularea producătorilor agricoli care comercializează produsele agricole primare, înregistrat acum mai bine de un an în Parlament, a obținut votul decisiv la Camera Deputaților și merge acum la promulgare.

Schema de stimulare financiară va intra în vigoare la 1 ianuarie 2021 și se va aplica până la 31 decembrie 2023.

„Prezenta lege instituie acordarea unei prime la comercializarea produselor agricole primare, produselor pescărești și de acvacultură, de către producătorii agricoli, acvacultori sau pescari comerciali", prevede proiectul, prima urmând să fie acordată persoanelor fizice și juridice, PFA/II/IF din România, care îndeplinesc următoarele condiții (cumulativ):

dețin în proprietate sau în arendă suprafețe de teren agricol, luciu de apă sau construcții destinate producției agricole pe teritoriul României;

posedă atestat de producător sau documente de înregistrare ori licență de acvacultură sau licență de pescuit comercial, după caz, emise de autoritățile române;

comercializează pe piață produsele agricole primare, produsele pescărești și de acvacultură, din producția proprie; produsele agricole primare sunt legumele, fructele, struguri, cereale, animale vii, păsări, lapte, ouă, miere de albine, ciuperci de cultură și hamei (definiția e dată chiar în conținutul acestei legi); produsele pescărești și de acvacultură sunt cele enumerate în anexa I la Regulamentul (UE) nr. 1379/2013;

fac dovada comercializării produselor agricole primare pentru care posedă atestat de producător sau licență de acvacultură ori licență de pescuit comercial, după caz.

Valoarea primei de comercializare (producătorii nu vor putea cere prima depășind limita capacității proprii de producție) va fi calculată astfel:

  • contravaloarea în lei a 200 euro/ tonă/ 10.000 ouă pentru produsele agricole primare, produsele pescărești și de acvacultură, comercializate către unități de procesare; prima nu poate fi mai mare de 20.000 de euro anual/beneficiar;
  • contravaloarea în lei a 100 euro/ tonă/ 10.000 ouă pentru produsele agricole primare, produsele pescărești și de acvacultură, comercializate direct pentru consum; nu poate depăși 10.000 de euro anual/beneficiar.

Proiectul de lege favorizează producătorii agricoli autohtoni

„Chiar dacă femierii români au reușit să crească, de la un an la altul, producțiile, atât cantitativ, cât și calitativ, aceste produse agricole (autohtone - n.red.) nu au o prezență pe măsură și în piața oficială. În același timp, produse care provin din import beneficiază de susținerea logistică și financiară a statelor de origine pentru a penetra piața românească și a comercializa produse agricole, de multe ori prin proceduri specifice dumpingului comercial (...)

Prezenta propunere legislativă își dorește să stimuleze intrarea produselor agricole primare conforme din fermele agricole românești în circuitul comercial oficial (...)" susțin inițiatorii acestui proiect, potrivit avocatnet.ro