Evenimentul ZileiInternationalSe clatină regimul Ayatolahilor! Violențe de stradă după ce prețul benzinei a crescut cu 50%

Se clatină regimul Ayatolahilor! Violențe de stradă după ce prețul benzinei a crescut cu 50%

Se clatină regimul Ayatolahilor! Violențe de stradă după ce prețul benzinei a crescut cu 50%
Proteste de stradă au izbucnit în mai multe orașe iraniene după ce guvernul de la Teheran a redus subvențiile pentru combustibil, fapt ce a condus la o creștere de 50 la sută a prețului benzinei la pompă.

Protestele au îmbrăcat diverse forme, unele persoane și-au abandonat mașinile în trafic iar altele au încercat să atace un depozit de combustibili.

În Mashhad, cel de-al doilea mare oraș al Iranului, zeci de persoane și-au abandonat mașinile în trafic pentru a protesta împotriva creșterii prețurilor, conform agenției de știri iraniene IRNA.

Violențe au izbucnit de asemenea în orașul Sirjan aflat la aproximativ 800 de kilometri sud-est de Teheran, cât și în provincia bogată în petrol Khuzestan. IRNA afirmând că „protestatarii au încercat să dea foc depozitului de petrol, dar au fost opriți de poliție.” Un videoclip care circulă online arăta o mulțime de oameni care strigă : „Rouhani, rușine ție! Lasă țara în pace! ”. 

Pe rețelele de socializare din Iran au apărut materiale video  care arată cum poliția trage cu gaz lacrimogen în protestatari.

Serviciile de internet din Iran au funcționat cu  întreruperi de vineri seara până sâmbătă dimineața, ceea ce sugerează „un răspuns pentru a limita prezența și acoperirea media a protestelor”, conform organizației NetBlocks care monitorizează accesul la internet la nivel global.

Iranul a anunțat reducerea subvențiilor la benzină vineri la prânz fără niciun avertisment prealabil.

Prețurile la benzină au crescut, ajungând la 15.000 de riali, echivalentul a 0,56 RON pentru un litru de benzină – cu 50% mai mult față de ziua precedentă.

Autoritățile iraniene au alocat o cotă de 60 de litri pe lună pentru fiecare autoturism la costul de 15000 de riali- 0,56 RON pe litru, prețul crescând la 1,10 RON pe litru pentru  cantitățile ce depășesc această cotă.  

Anterior, cota era de 250 de litri pe lună la un preț de 0,35 RON pe litru.

Iranul are a patra cea mai mare rezervă de petrol din lume.


Accesează: