Se cere falimentul fotbalului românesc

Se cere falimentul fotbalului românesc

Viorel Duru, oficial al Federației Române de Fotbal, propune o soluție radicală pentru ca echipele din campionatul intern să scape de problemele financiare.

Majoritatea echipelor din Liga I se confruntă cu grave probleme financiare, iar „greaua moștenire” îi bântuie pe noii patroni. În cazurile lui Ionuț Negoiță (Dinamo), Valerii Moraru (Rapid) sau Angelo Massone (Ceahlăul), situația financiară dezastruoasă pe care au preluat-o pare fără soluție.

Banii de la RCS&RDS nu acoperă datoriile

Pe lângă cele trei cluburi amintite, într-o situație jalnică se mai află și Oțelul Galați, CFR Cluj, FC Brașov Pandurii Târgu Jiu sau Petrolul Ploiești.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cluburile vor lua o gură de oxigen în primăvară, odată cu preluarea partidelor din Liga I și de către operatorul RCS&RDS, dar banii cuveniți din televizări nu pot acoperi găurile imense financiare.

„Totul a început din cauza salariilor”

În aceste condiții, Viorel Duru, directorul Administraţiei de Licenţiere din cadrul FRF, le-a propus echipelor din campionatul intern o soluție radicală.

Oficialul a atras atenția că toate datoriile se ridică la peste 100 de milioane de euro, iar situația e tragică. „Acum doi ani am făcut o analiză şi cluburile aveau datorii de 50 de milioane de euro. Acum sunt mai mult decât duble, peste o sută de milioane de euro. Totul a început din cauza salariilor prea mari. Am întâlnit cazuri în care la un club salarile depăşeau 100% din venituri, iar FIFA recomandă maximum 60%. Soluția mea ar fi ca toate cluburile să-și declare falimentul și să o ia de la zero. Doar așa putem construi ceva cinstit”, a spus Duru, conform Dolce Sport.

Nu mai există riscul retrogradării

În contextul în care cluburile adună datorii pe bandă rulantă, condițiile de licențiere au fost îmblânzite, iar retrogradarea a ieșit din discuție, astfel că nu mai există presiunea plăților. „Din sezonul viitor, cluburile nu vor mai fi retrogradate, ci doar sancţionate, cu amendă şi cu depunctare. Criterile pentru licențiere sunt cinci: cel sportiv, de infrastructură, de personal, juridic și financiar. Dacă primele patru criterii nu sunt îndeplinite, clubul primește o amendă între 5.000 și 50.000 de lei. Dacă nu este îndeplinit criteriul financiar, clubul este depunctat şi poate primi între trei şi 12 puncte depunctare”, a mai precizat Duru.