Se apropie termenul de depunere a declarației unice. ANAF anunță că se pot trimite și în format digital

Se apropie termenul de depunere a declarației unice. ANAF anunță că se pot trimite și în format digital ANAF. Sursa foto: Arhiva EVZ

Declaraţia unică se completează şi se depune de către persoanele fizice care în anul de impunere au realizat, individual, sau într-o formă de asociere, diferite forme de venituri.

Agenția Națională de Administrare Fiscală susține că persoanele fizice care trebuie să depună aceste declarații unice sunt profesionişti, astfel cum sunt reglementaţi de art. 3 alin. (2) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit acestui articol ”sunt consideraţi profesionişti toţi cei care exploatează o întreprindere”.

Persoanele fizice trebuie să depună declarația unică

De asemenea, persoanele fizice care obţin venituri exclusiv din drepturile de autor şi drepturile conexe, sunt obligate să depună declarația unică la sediul organului fiscal de pe raza de domiciliu.

Ne puteți urmări și pe Google News

În acest caz este bine de știut că legislația face diferențe, între persoanele fizice care trebuie să depună această declarație unică, și cele care nu trebuie.

”Persoanele fizice care au încasat indemnizaţia prevăzută la art. 3 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 132/2020 privind măsuri de sprijin destinate salariaţilor şi

angajatorilor în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2; indemnizaţia prevăzută la art. 6 alin. (1) lit. a) şi b) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2021 pentru stabilirea unor măsuri

de protecţie socială a angajaţilor şi a altor categorii profesionale în contextul interzicerii, suspendării ori limitării activităţilor economice”, trebuie să depună aceste declarații unice.

Mai este o altă categorie de persoanele fizice care trebuie să completeze acest formular, și anume cei care au încasat indemnizația ”prevăzută la art. 6 alin. (1) lit. a) sau lit. b) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 2/2022 privind stabilirea unor măsuri de protecţie socială a angajaţilor şi a altor categorii profesionale în contextul interzicerii, suspendării ori limitării activităţilor economice, determinate de situaţia epidemiologică generată de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2”.

Când se depune această declarație unică

Declaraţia se depune ”în termen maxim 30 de zile de la data începerii activității sau încheierii contractului între părți, în cazul contribuabililor care încep o activitate în cursul anului fiscal sau al celor care obţin venituri din cedarea folosinţei bunurilor din patrimoniul personal, altele decât veniturile din arendare pentru care impunerea este finală şi care nu au avut, până la acea dată, obligaţia depunerii declaraţiei unice”.

Data limită este 25 mai, inclusiv, a anului următor celui de realizare a veniturilor în vederea declarării venitului realizat.

Este foarte bine de știut că această declarație se poate trimite prin email, prin intermediul serviciului ”spațiul privat virtual”, care se află pe site-ul ANAF.

De asemenea, un alt mijoc de expediere este cel prevăzut pe platforma ”depunere declarații”, care se află pe site-ul www.e-guvernare.ro, pe baza certificatului digital calificat.

Cei care nu se pricep sau nu au timp, pot expedia aceste declarații prin Poștă Română, la sediile ANAF.