Se anunţă sfârşitul pentru Vladimir Putin! Rusia este la pământ. Cea mai gravă criză de la căderea comunismului

Se anunţă sfârşitul pentru Vladimir Putin! Rusia este la pământ. Cea mai gravă criză de la căderea comunismului Sursă: Vasilis Ververidis | Dreamstime.com

Vladimir Putin este încercuit. Războiul din Ucraina generează costuri imense pentru Rusia, care se va confrunta cu cea mai profundă criză economică de la finalul Războiului Rece. Specialiștii estimează că Produsul Intern Brut se va reduce cu până la 12% până la finalul anului. Sancțiunile impuse de statele occidentale ca replică la invazia împotriva Ucrainei încep să producă efecte dintre cele mai dure.

Rusia lui Vladimir Putin se  va confrunta cu cea mai dificilă criză economică din ultimele trei decenii, provocată de sancțiunile impuse de Occident. Specialiștii estimează că Produsul Intern Brut va scădea, probabil, cu până la 12% în acest an. Informațiile dintr-o analiză internă a Ministerului rus de Finanțe a rată că această criză va fi similară cu recesiunea de la începutul anilor 1990. În acea perioadă, imediat după căderea comunismului, economia Rusiei a suferit o contracție comparabilă cu cea din timpul războiului, după cum notează Bloomberg.

În data de 29 aprilie, Banca Rusiei a anunțat că se așteaptă la o contracție cuprinsă între 8% și 10%, în acest an. Iar Fondul Monetar Internațional a estimat o scădere de 8,5% a economiei rusești. Pe de altă parte, estimările unor economiști consultați de Bloomberg indică o scădere medie de 10,3%.

Conform sursei citate, dacă prognoza Ministerului de Finanțe de la Moscova este corectă, ceea ce se întâmplă acum va șterge cu buretele toate lucrurile bune care s-au petrecut în ultimul deceniu de creștere economică. Aceste estimări au ajuns și la nivelul oficialilor din guvernul de la Kremlin care și-au manifestat îngrijorarea.

Ne puteți urmări și pe Google News

O mare problemă este legată de ceea ce se va întâmpla în viitor, dacă acest război în Ucraina se va prelungi. Specialiștii se întreabă ce se va întâmpla dacă SUA și aliații săi vor lua în calcul noi sancțiuni, inclusiv asupra exporturilor cheie ale Rusiei, precum petrolul.

Sursa: Telegram

Războiul din Ucraina a ajuns în ziua 76

În acest timp, războiul din Ucraina a intrat în cea de-a 76 a zi. Pe 10 mai, forțele rusești au lovit cu rachete portul ucrainean Odesa, provocând moartea unei persoane și rănirea a altor cinci.

În acest context, președintele Volodimir Zelenski a avertizat asupra pericolului ca porturile din Ucraina să fie blocate de Rusia. El a arătat că fără acces la porturi, aprovizionarea globală cu alimente este pusă în pericol.

Între timp, forțele ruse lansează noi atacuri asupra uzinei Azovstal din Mariupol, potrivit Ministerului Apărării al Ucrainei. Soția unui soldat ucrainean care luptă acolo a afirmat că 700 de militari răniți sunt prinși în fabrică.

Președintele american Joe Biden a reactivat o lege din perioada celui de-al Doilea Război Mondial pentru a accelera transporturile de arme și echipament militar către Ucraina.