Se ajunge la certificate de vaccinare în UE, aşa cum a propus Grecia recent? La această întrebare, vicepreședintele Comisiei Europene, Maroš Šefčovič, a oferit mai multe răspunsuri.
Se ajunge la certificat de vaccinare în UE? Šefčovič a spus că Uniunea Europeană va avea o platformă comună cu datele campaniei de vaccinare din fiecare stat membru. Declaraţiile au fost lansate în cadrul Consiliului de afaceri generale.
Cu această ocazie, vicepreședintele Comisiei Europene s-a referit şi la propunerea guvernului de la Atena. Grecia a promovat recent ideea introducerii unui certificat de vaccinare. Mai exact de atestare a vaccinării.
Se ajunge la certificat de vaccinare în UE?
Maroš Šefčovič a spus că viitoarea platformă europeană de date privind campania de vaccinare în UE nu vizează certificatele de atestare. Totuşi, el a inserat o nuanţă.
Platforma nu are ca scop principal crearea unor posibile certificate electronice de atestare a vaccinării. În opinia vicepreşedintelui CE, prima țintă adunarea de informații din toate statele membre UE.
Colectarea informaţiilor ar ajuta Agenția Europeană pentru Medicamente și Centrul pentru Controlul Bolilor să poată analiza evoluția Covid-19. Astfel s-ar putea propune ajustări ale strategiei UE în domeniu.
Şi totuşi, am putea avea certificat de vaccinare în UE
Conform Radio România Actualităţi, Šefčovič a explicat în ce context poate deveni realitate dorinţa Greciei. Pe viitor, dacă statele membre sunt de acord, platforma ar putea fi folosită și pentru certificate de vaccinare.
„Vor fi opţiuni diferite privind gestionarea călătoriilor. Ar putea fi adăugată şi posibilitatea unui certificat de vaccinare electronic”, a spus acesta.
Ideea a fost analizată luni, 18 ianuarie, la Consiliul afaceri generale de pregătire a reuniunii Consiliului European de joi.
Se ajunge la certificat de vaccinare? Subiect pe agenda UE
Reprezentanții țărilor UE au avut pe agendă și chestiunea controversată a unui eventual certificat european de atestare a vaccinării.
Susținătorii ideii consideră că un astfel de document ar permite mai ușor circulația europenilor care se vaccinează. Grecii susţin că respectivii nu vor mai fi nevoiți să prezinte texte negative pentru Covid-19.
Până şi dacă se va ajunge acolo, oficialul european a explicat că mai întâi e nevoie de o coordonare strânsă pentru o recunoaștere a testelor antigen și a rezultatelor acestora.
E nevoie de o coodonare eficientă la nivelul UE și pentru o mai eficientă campanie de vaccinare. În acest moment, diferențele între statele membre sunt destul de mari.
În unele țări membre a fost raportat un număr ridicat de vaccinări, iar în altele a fost înregistrat un număr mai mic. În ceea ce priveşte România, luni, 18 ianuarie, a fost record de vaccinări contra Covid-19.
Cum evoluează vaccinarea în SUA?
Peste 30.000 de persoane au fost imunizate în 24 de ore. De la începutul campaniei de vaccinare antiCovid-19, peste 233.000 de persoane au primit prima doză.
Aproape 2.000 au făcut rapelul şi doar 0,3% dintre toţi cei vaccinaţi au avut reacţii adverse comune şi minore.
Pentru etapa a doua de vaccinare s-au înscris peste 300.000 de persoane, dintre care 75% au peste 65 de ani sau au boli cronice.
25% dintre cei înscrişi sunt persoane care deservesc activităţi esenţiale. Amintim că platforma informatică pentru înscriere şi programare a avut luni mai multe probleme tehnice.
La ora scrierii acestei ştiri, ea este funcţională. Totuşi, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale avertizează că mai pot apărea întreruperi de scurtă durată.
Problemele ar putea fi cauzate de resincronizarea datelor din Registrul Electronic Naţional pentru Vaccinări.
sursa: romania-actualitati.ro
transcript realizat de Rador