PSD, între olandezul Timmermans și slovacul Šefcovic

PSD, între olandezul Timmermans și slovacul Šefcovic

PSD nu dă niciun semn în legătură cu decizia de a susține pe unul dintre candidații socialiștilor europeni la președinția Comisiei Europene.

Săptămâna trecută, social democrații români au lipsit de la reuniunea Partidului Socialiștilor Europeni (PES), care a avut loc la Bruxelles, și la care au fost invitați. La acea întrunire s-au stabilit candidații formațiunii, dintre care unul va fi ales să intre în competiție pentru a fi succesorul lui Jean-Claude Juncker. Este vorba despre Frans Timmermans (primvicepreședintele Comisiei) și Maroš Šefcovic (vicepreședinte al Comisiei). Socialistul Frans Timmermans este unul dintre cei mai aspri critici ai Guvernului Dăncilă, dar este candidatul cu cele mai mari șanse.

Povestea îndepărtării PSD din familia socialistă europeană a început încă din vară, după mitingul din 10 august. În 17 august socialiștii danezi au fost primii care au reacționat și au spus că vor cere excluderea PSD din PES.

„Vom ridica această problemă în cadrul PES, care mai apoi poate decide excluderea partidului Principiile esențiale ale mișcării social-democrate sunt: Justiție socială și democrație. O condiție prealabilă pentru a face parte din mișcarea socialdemocrată este ca, în pratică, aceste două principii de bază să fie respectate. În prezent observăm că Partidul Social Democrat din România nu se află în pas cu acestea. Liderul partidului este condamnat la 3 ani și 6 luni de închisoare pentru abuz de putere. Partidul încearcă să eludeze judecățile și ignoră principiile de bază socialiste prin folosirea majorității sale în parlament pentru a legaliza ilegalitatea. Speranța noastră este spre un partid social democrat autentic care să dezvolte România în Europa” declara Orla Hav, un lider al socialiștilor danezi.

Ne puteți urmări și pe Google News

 

Referendumul, alt motiv de renegare

Președintele PSD, Liviu Dragnea a recunoscut, la ultimul CEx, că partidului i s-a cerut, din partea colegilor socialiști europeni, să nu susțină Referendumul pentru redefinirea căsătoriei. Deși atunci părea decis să nu asculte ordinele venite, după întoarcerea premierului de la Strasbourg, în 3 octombrie, PSD a anunțat că nu se mai implică în susținerea Referendumului. Împotriva PSD România s-au ridicat și alte voci ale colegilor europeni, dar și lovituri de la cei care au fost promovați de partid. Este vorba despre europarlamentarul Cătălin Ivan, care a cerut și el excluderea social-democraților români din familia europeană.

 

Între moral și pragmatic

În condițiile în care în întreaga Europă socialiștii sunt în declin, PSD încă se menține ca cea mai puternică formațiune politică din țară, care a trimis cei mai mulți parlamentari în PE și, potrivit sondajelor, este pe prima poziție în preferințele electoratului. Socialiștii europeni pot profita de asta și încerca să obțină votul PSD pentru desemnarea candidatului la conducerea viitoarei Comisii Europene.

Pe lângă olandezul Frans Timmermans, membru al Partidului Laburist olandez (PvdA), în cursa internă s-a mai înscris și slovacul Maros Sefcovic.

Candidatul va fi ales în decembrie la congresul de la Lisabona. Candidatura lui Timmermanns este susținută și de Partidul Social-Democrat german (SPD), dar și de alte formaţiuni afiliate la PES. Spitzenkandidat este candidatul cap de listă al fiecărui grup politic din Parlamentul European care va fi de asemenea candidatul respectivului grup pentru preşedinţia Comisiei Europene.

Pentru a fi nominalizat Spitzenkandidat, candidatul trebuie să fie sprijinit de partidul său naţional şi de alte opt formaţiuni membre ale PES.

 

Alegerea liberalilor

Din partea popularilor europeni candidează Manfred Weber, membru al CSU, pe care îl susțin și liberalii români și fostul premier finlandez, Alexander Stubb. La congresul PPE de la Helsinki, din noiembrie, se va stabili dacă Weber sau Stubb va fi Spitzenkandidat pentru populari.

 

O decizie foarte complicată

Potrivit unor surse din PSD, majoritatea merg pe susținerea slovenului Maroš Šefcovic pentru că nu pot trece peste umilința la care i-a supus recent Timmermanns. Pe de altă parte, victoria acestuia este aproape sigură. Dacă va câștiga președinția Comisiei Europene, este posibil ca acesta să fie foarte supărat pe socialdemocrații români. De aceea, spun sursele noastre, pentru PSD această decizie a devenit o misiune imposibilă.