Războiul din Ucraina. Se adâncește ruptura! Sunt preconizate expulzări ale călugărilor ruși de pe Muntele Athos

Războiul din Ucraina. Se adâncește ruptura! Sunt preconizate expulzări ale călugărilor ruși de pe Muntele AthosSursa: https://www.vimaorthodoxias.gr/

După ruptura diplomatică din relațiile Atena-Moscova, acum se pare că urmează o „schismă” bisericească. Potrivit cercurilor bisericești, sunt așteptate expulzări în masă a rușilor – și a altor „pro-ruși” – călugări de pe Muntele Athos. Toate acestea se întâmplă în timp ce Patriarhul Moscovei Kiril şi-a arătat ferm poziția faţă de Rusia şi invazia din Ucraina.

Se adâncește ruptura dintre Grecia și Rusia după invazia din Ucraina. După „schisma” diplomatică, acum se așteaptă ca Patriarhul Ecumenic Bartolomeu să facă expulzări masive a monahilor ruși și pro-ruși  indiferent de naționalitate de pe Muntele Athos.

Terenul este „pregătit” de câteva săptămâni, potrivit mass-media grecească, unde se spune că Muntele Athos este prezentat drept „cuibul agenţilor lui Vladimir Putin”.

Ruptura dintre Grecia și Rusia se adâncește în contextul invaziei din Ucraina

În acest context, face impresie difuzarea plângerilor împotriva Rusiei de la o mănăstire care a fost descrisă ca un refugiu pentru vechii-calendarişti (stiliști), așa-zișii „creştin-talibani”.

Expulzările de pe Muntele Athos nu privesc însă doar persoanele de origine rusă, ci și pe toți cei care sunt caracterizați drept „pro-ruși”, indiferent de naționalitate. Solicitarea lui Bartolomeu ar fi fost înaintată prim-ministrului grec, în timpul vizitei sale în Turcia (13-14 martie 2022).

Arhiepiscopia de Ohrida

La toate acestea trebuie adăugată și recunoașterea de către Patriarhia Ecumenică a „Arhiepiscopiei de Ohrida” care până nu demult apărea ca „Biserica Ortodoxă a Macedoniei”. Biserica s-a despărțit în 1967 de Patriarhia Sârbă de care a aparținut până atunci. Decizia Sanctității Sale Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a stârnit deja reacții puternice din partea unei părți semnificative a Bisericii din Serbia.

De menționat că Muntele Athos pe care Patriarhul Ecumenic urmează să-l viziteze în perioada 27-29 mai, are mai mulți călugări sârbi în diferite mănăstiri.

Se estimează că în mănăstirile rusești sunt aproximativ două sute de călugări. Cei de origine rusă sunt estimați la șaptezeci. Restul sunt ucraineni și de alte naționalități.

Lanțul de evenimente

În contextul „operațiunii de curățire” de pe Muntele Athos, pentru care, potrivit cercurilor bisericești, guvernul grec a dat „undă verde”, la cererea Patriarhului Ecumenic, majoritatea călugărilor ruși sunt planificați să fie expulzați de pe Muntele Athos.

Patriarhul Ecumenic a atribuit autocefalia Bisericii Ucrainei, pe care Patriarhia Moscovei a caracterizat-o drept „schismatică”, în timp ce – tot legat de această decizie – au fost stârnite reacții serioase în cadrul Bisericii Ortodoxe Internaționale, dar și în cadrul Bisericii Greciei. Moscova, însă, a lăsat să se înțeleagă destul de clar că această mișcare a lui Sanctității Sale a fost făcută în consultare cu factori de influență americani.

Interesant este că, la scurt timp după întâlnirea premierului Mitsotakis cu Patriarhul Ecumenic, o parte a presei ruse a raportat că iese la iveală un plan de îndepărtare a călugărilor ruși de pe Muntele Athos. S-au publicat și informații conform cărora secția de poliție de pe Muntele Athos este avansată în rang.

„Puzzle-ul” este completat în ultimele săptămâni de un mare val de articole în presa greacă și străină despre „pătrunderea” Rusiei pe Muntele Athos.

Ruptura completă?

O posibilă mișcare de îndepărtare a călugărilor ruși de pe Muntele Athos va însemna o ruptură și mai profundă în relațiile Atena – Moscova. După cum se știe, guvernul elen a decis să „demonteze” practic întreaga conducere a ambasadei Rusiei la Atena, dar și „conducerea” (diplomații nr. 1 și nr. 2) consulatului rus la Salonic. Potrivit informațiilor, în răspunderea consulatului intră și Muntele Athos. Aceasta înseamnă că „decapitarea” consulatului, printre altele, a avut un scop indirect, dar clar, și prezența rusă pe Muntele Athos.

În urma expulzării a 12 ruși în calitate de diplomați, Ministerul Rus de Externe a declarat că decizia echivalează cu ruperea relațiilor diplomatice greco-ruse.

Interesant este că, deși expulzările au fost anunțate în prima săptămână din aprilie, Moscova, în ciuda a mai bine de o lună, nu a anunțat încă „contramăsuri” – adică expulzări ale diplomaților greci. Ceva, însă, care, după cum estimează cercurile diplomatice, este de așteptat.

Formal, desigur, deciziile trebuie luate de Ministerul Afacerilor Externe, întrucât Muntele Athos se află în jurisdicția sa. Pe de altă parte, din punct de vedere eclesial, Muntele Athos se află sub jurisdicția Patriarhului Bartolomeu, relatează vimaorthodoxias.gr.