Scutul antirachetă, cu un picior în Europa

Scutul antirachetă, cu un picior în Europa

În ciuda obiecţiilor Rusiei, instalarea elementelor sistemului american antibalistic în Cehia şi Polonia se apropie de concretizare.

Guvernul de la Praga se pregăteşte să contrasemneze astăzi acordul de principiu privind instalarea elementelor scutului american antirachetă pe teritoriul ceh. Decizia executivului vine însă în contextul în care opinia publică se opune vehement acestui acord, relevă AFP.

Tratatul prevede instalarea unui radar care ar urma să fie cuplat cu interceptoarele de rachetă prevăzute a fi instalate în Polonia. Conform programului oficial, acordul se semnează la ora locală 15.00, de către ministrul ceh al afacerilor externe Karel Schwarzenberg şi secretarul de stat american Condoleezza Rice.

Organizaţiile pacifiste, ale căror acţiuni s-au intensificat în ultimele luni, cuprinzând marşuri, greve şi ocupaţia terenului militar alocat radarului, au anunţat că vor protesta din nou în ziua semnării acordului. Potrivit sondajelor de opinie, două treimi dintre cehi se opun acestui proiect, iar proporţia celor care cer un referendum pe această temă este de peste 70%. Oficialii de la Praga dau asigurări că scutul american antirachetă reprezintă un aspect deosebit de important pentru siguranţa ţării. Polonia, din nou la negocieri În acest timp, autorităţile poloneze au preferat să joace cartea intransigenţei. După ce vineri, premierul polonez, Donald Tusk, a cerut prezenţa permanentă în Polonia a sistemelor antiaeriene de tip Patriot în schimbul unui răspuns favorabil al autorităţilor de la Varşovia, şeful diplomaţiei poloneze, Radoslaw Sikorski, a plecat, ieri, la Washington pentru noi discuţii.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Nu am respins nimic. Dovada este chiar continuarea negocierilor. Dorim să continuăm până ajungem la o concluzie fericită. Trebuie să ne gândim la interesele noastre“, a declarat Radoslaw Sikorski. SUA şi-au propus să instaleze în Europa Centrală, în perioada 2011-2013, un scut antirachetă menit să le protejeze împotriva unor eventuale atacuri venite din partea statelor inamice, precum Iranul. Iniţiativa a stârnit însă nemulţumirea Rusiei. Scântei la Summitul G8 Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, nu a ezitat să ridice tonul, ieri, la Summitul G8, în timpul conversaţiei pe care a avut-o cu omologul său american George W. Bush, mărul discordiei fiind scutul antirachetă. Continuând politica predecesorului său Vladimir Putin, Medvedev şi-a exprimat „temerile serioase“ legate de acest proiect. Totodată, acesta l-a atenţionat pe Bush că instalarea scutului în Lituania, variantă luată în calcul de Washington în cazul unui refuz al Poloniei, ar fi inacceptabilă.