Scurgere de informații din interiorul FSB. Rusia plănuia să atace un alt stat înainte de Ucraina, dar s-a răzgândit

Scurgere de informații din interiorul FSB. Rusia plănuia să atace un alt stat înainte de Ucraina, dar s-a răzgânditSursa foto. EVZ

Deși pare destul de clar că Vladimir Putin plănuia de mult timp o invazie în Ucraina, la fel ca cea din Crimeea din 2014, planurile erau altele. O altă țară trebuia să fie în locul Ucrainei, însă se pare că Rusia s-a răzgândit între timp. Informațiile au fost scurse dintr-un e-mail cu o scrisoare a unui informator de la Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB).

În vara anului 2021, se pare că Rusia se pregătea să atace Japonia, cu doar câteva luni înainte de a decide să atace totuși Ucraina. Informațiile au fost transmise de agentul supranumit „Vântul schimbării” lui Vladimir Osechkin, un activist rus pentru drepturile omului care conduce site-ul anticorupție Gulagu.net. El este acum exilat în Franța.

E-mailul era din 17 martie. Cei doi corespondează des, iar agentul din interiorul FSB scrie despre nemulțumirea Serviciului Federal cu privire la acțiunile președintelui rus.

Rusia se pregătea să atace Japonia în locul Ucrainei

În august 2021, Rusia se pregătea „destul de serios pentru un conflict militar localizat cu Japonia”, a scris agentul FSB în e-mail. Aceasta a adăugat că Rusia și-a schimbat însă ținta și a decis astfel să atace Ucraina, câteva luni mai târziu.

„Încrederea că țările vor intra în stadiul de confruntare acută și chiar de război era mare. De ce a fost aleasă Ucraina pentru război în cele din urmă [scenariul nu a fost schimbat prea mult] este pentru alții să răspundă”, a scris acesta. El a mai detaliat despre elicopterele rusești care survolau în apropierea Japoniei, în timp ce mașina de propagandă a Rusiei a fost, de asemenea, inițiată, cu un efort uriaș pentru a-i cataloga pe japonezi drept „naziști” și „fasciști.

Rusia și-ar fi permis să atace Japonia pentru că un tratat de pace care să pună capăt în mod oficial celui de-al Doilea Război Mondial nu a fost niciodată semnat. Asta pentru că a existat o dispută aprinsă în legătură cu un grup de insule revendicate de Japonia, dar ocupate de Rusia.

Este vorba despre Insulele Kunashiri, Etorofu, Shikotan și Habomai din lanțul insulelor Kurile, numite de Japonia „teritoriile sale nordice”. Potrivit denunțătorului, se pare că aceste insule ar fi fost scânteia unui conflict între cele două părți.

Rusia și Japonia, într-o dispută permanentă

În 2021, FSB ar fi declasificat mai multe informații care arătau cum rușii au fost torturați de serviciile speciale japoneze în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Potrivit agentului FSB, serviciul a fost însărcinat cu lansarea unei „campanii de informare împotriva Japoniei în societatea rusă”.

FSB chiar a declasificat în timp util, la momentul potrivit, atunci când a început această împingere... a fost clasificat în tot acest timp și apoi [Rusia] l-a declasificat chiar atunci când toate aceste acumulări aveau loc împotriva Japoniei și pregătea populația rusă să înceapă să creadă că japonezii sunt fasciști", a declarat Sushko pentru Newsweek, cel care a tradus corespondența dintre agentul FSB și lui Vladimir Osechkin.