Cum SCUMPIRĂ oltenii taxa pentru SCHIMBAREA de SEX

Cum SCUMPIRĂ oltenii taxa pentru SCHIMBAREA de SEX

Consilierii locali craioveni erau foarte ocupaţi acum zece ani, în perioada Crăciunului, cu stabilirea de noi taxe, printre care şi cea de schimbare de sex.

Ei au mărit taxa extrajudiciară de timbru pe care era musai s-o plătească toţi cei care ar fi dorit să facă o schimbare de sex.

Oltenii din Craiova care apelau din 2007 la operaţii de schimbare de sex erau nevoiţi să scoată cu 50.000 de lei vechi mai mult din buzunar decât până atunci.

 

Printre multele taxe şi impozite pe care municipalitatea craioveană le percepea de la contribuabili se afla şi taxa pentru "înregistrarea, la cerere, în actele de stare civilă, a schimbării numelui şi a sexului".

Potrivit Ecaterinei Mureşan, la acea vreme angajată în cadrul Serviciului Public Comunitar de Evidenţa a Populaţiei (SPCEP) Craiova, cei care voiau să-şi schimbe sexul plăteau o taxă extrajudiciară de timbru, majorată cu 5 lei noi.

"Este o taxă extrajudiciară de timbru. E vorba de acele persoane care fac o operaţie de schimbare de sex. Se majorează de la 10 la 15 lei, dar până acum nu am avut nici o solicitare ăn acest sens", afirma Ecaterina Mureşan, de la SPCEP Craiova.

În schimb, aleşii craioveni reduceau taxele pentru căsătoriile angajaţilor primăriei sau ale consilierilor locali. Astfel, angajaţii municipalităţii şi copiii acestora puteau beneficia de oficierea căsătoriilor la sediul primăriei contra sumei de 30 de lei (300.000 ROL). De acelaşi tarif beneficiau şi consilierii locali li copiii acestora.

Prima operatie de schimbare de sex din România a fost realizată în Bucuresti în anii ’90 de chirurgul plastician Ioan Lascăr.

Transsexualitatea este considerată o boală, iar diagnosticarea ei corectă necesită ani de evaluări din partea unui mare numar de doctori aparţinând unor specialităţi medicale diverse. Odata actul chirurgical încheiat, fiecare pacient trebuie să urmeze un tratament hormonal pe parcursul întregii vieţi.