Scrolling-ul excesiv ne influențează capacitatea de a gândi și atenția. Studiu

Scrolling-ul excesiv ne influențează capacitatea de a gândi și atenția. Studiu Scrolling-ul ne poate afecta capacitatea de gândire. Sursa foto: motortion | Dreamstime.com

Potrivit experților în psihologie, după o sesiune intensă de scrolling (navigare pe internet), este necesar un interval de cel puțin 23 de minute pentru a-ți recăpăta concentrarea.

Cercetările efectuate în India arată modul în care scrolling-ul excesiv și necontrolat pe telefon și utilizarea rețelelor sociale pot influența negativ calitatea proceselor de gândire și atenție.

Scrolling-ul generează stres și productivitate scăzută

De asemenea, s-a dovedit că aplicațiile de pe dispozitivele electronice au integrate în ele tehnici de persuasiune, care contribuie și ele la creșterea dependenței digitale.

Rezultatul utilizării în exces a aplicațiilor de pe mobil duc în cele din urmă la un grad mai mare de stres și la productivitate scăzută, mai arată studiile.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un grup de cercetători de la Institutul Național de Sănătate Mintală din India a efectuat un studiu care arată că scrolling-ul, o tehnică eficientă folosită de rețelele sociale pentru a captiva atenția noastră, poate, adesea, să ducă la pierderea capacității noastre de concentrare și poate afecta chiar procesele noastre cognitive.

Scrolling

Scrolling pe internet. Sursa foto: Robert Kneschke | Dreamstime.com

Sunt necesare pauzele

În urma unei lungi sesiuni de derulare în mod repetat, în care așteptăm să se reîncarce paginile pentru a avea parte deun conținut mai captivant, experții în psihologie susțin că este necesară o perioadă de cel puțin 23 de minute pentru a ne putea concentra din nou.

Specialiștii din India sugerează să-ți faci pauze strategice, asemănătoare semnelor de carte. Găsește momente potrivite pentru a închide aplicația și a renunța la scrolling.

De asemenea, e bine să ieși în mod regulat din casă pentru a socializa și a purta conversații autentice cu cei din jurul tău, potrivit Mediafax.

„Scrolling-ul apocaliptic” are un impact și mai negativ asupra creierului

„Scrolling-ul apocaliptic” sau „doomscrolling” înseamnă petrecerea unui timp extrem de lung derulând pe ecrane știri negative.

Navigarea pe internet

Internet, social media. Sursa foto: Dmitry Marchenko | Dreamstime.com

S-a dovedit însă că acesta poate favoriza sentimentele de anxietate și depresie. Se mai spune că empatia excesivă atunci când vizionați evenimente tragice, poate duce la meditarea asupra gândurilor negative, care în cele din urmă au un impact asupra sănătății și bunăstării sănătății noastre mintale.