Scrisoare deschisă pentru Trump, de la Constantin Răuță, condamnat la moarte de Ceaușescu, rămas neexecutat
- Marina Constantinoiu
- 19 august 2019, 15:46
Numele lui Constantin Răuţă figurează în "Raportul final al Comisiei prezidenţiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România”, alături de altele, ale unor persoane pe care regimul comunist din România le-a considerat vinovate de trădare.
Constantin Răuță este un cetățean româno-american cu un statut uluitor pentru o Românie care se pregătește să marcheze 30 de ani de la căderea regimului comunist și care este și membră a Uniunii Europene.
Condamnat la moarte în lipsă, în timpul regimului comunist al lui Nicolae Ceaușescu, în 1974, fiind acuzat de trădare, Răuță a obținut azil politic în Statele Unite, unde a ajuns să lucreze la proiecte grele la NASA și Marina militară americană, fiind implicat inclusiv în proiectul scutului antirachetă de la Deveselu.
După 1989, deși România democrată a abolit pedeapsa cu moartea și a devenit și membră a Uniunii Europene, situația lui Răuță rămâne una tulbure, căci reabilitarea sa nu a venit natural, așa cum protagonistul nostru se aștepta.
Răuță, convins că după o revoluție sângeroasă împotriva unui regim dictatorial comunist România postdecembristă va deveni o democrație reală, s-a adresat instanțelor, pentru a obține reabilitarea sa.
A fost nu doar condamnat la moarte, ci și lipsit de cetățenia română, dar i s-a confiscat și apartamentul în care a locuit în România.
A reprimit cetățenia română
În anii de după Revoluție, el a reprimit cetățenia română, dar nu și o reabilitare la care se aștepta, cu toate consecințele ei.
Constantin Răuță este acum româno-american, condamnat la moarte dar cu o sentință nepusă în aplicare, nereabilitat pe deplin în țară, trăind în Statele Unite și vizitând măcar o dată pe an țara lui de origine, România, care nu i-a anulat condamnarea la moarte.
Vizită oficială
Președintele României, Klaus Iohannis, efectuează, în perioada 19-20 august 2019, o vizită în Statele Unite ale Americii, în cadrul căreia, la data de 20 august 2019, va avea o întrevedere oficială, la Casa Albă, cu preşedintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump.
În preambulul acestei vizite, Constantin Răuță a decis să îi trimită o scrisoare deschisă președintelui american Donald Trump, în care să îi prezinte detalii despre România actuală.
Republican activ
Răuță este un membru al Partidului Republican din Statele Unite, implicat activ în campaniile electorale, inclusiv în cea pentru alegerea lui Trump la Președinția SUA.
Constantin Răuţă este cetăţean american şi încă unul care se bucură de aprecierea Guvernului Statelor Unite ale Americii. De altfel, a primit şi Marele Sigiliu al Statelor Unite, distincţie pe care o are afişată pe unul dintre pereţii locuinţei sale din Washington.
Numele lui Constantin Răuţă figurează în "Raportul final al Comisiei prezidenţiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România”, alături de altele, ale unor persoane pe care regimul comunist din România le-a considerat vinovate de trădare.
Mulțumiri pentru sprijin
Constantin Răuţă a primit un e-mail din partea staff-ului lui Donald Trump, imediat după câștirea alegerilor pentru Președinția SUA de către Trump. Un mesaj de mulţumire pentru sprijinul acordat în câştigarea alegerilor.
„Dragă Constantin, America a câştigat azi-noapte. Au spus că nu se va întâmpla. Dar seara trecută ai arătat lumii că America va fi din nou o ţară pentru, cu şi a poporului. Ai luptat ca un învingător, ai înfrânt orice obstacole, iar istoria va ţine minte rolul jucat de tine pentru a lua ţara înapoi. Nu aş fi putut reuşi fără tine, Constantin”, sunt câteva dintre cuvintele adresate de Trump voluntarului Constantin Răuţă.
Scrisoarea deschisă adresată lui Trump
Iată, mai jos, și conținutul integral al scrisorii deschise adresate de Răuță șefului Executivului american, Donald Trump, cu ocazia vizitei lui Iohannis în Statele Unite ale Americii, și pusă la dispoziție redacției de însuși autorul ei.
”Scrisoare deschisă,
Către: Donald Trump, Președintele Statelor Unite ale Americii
Dragă Domnule Președinte Trump,
Vă scriu ca republican, din momentul în care am devenit cetățean american și după ce m-am implicat ca voluntar în campania pentru alegerea la Președinția Statelor Unite a lui Ronald Reagan, dar și, recent, ca voluntar în campania pentru alegerea dumneavoastră ca președinte, în 2016.
Din păcate, eu m-am născut într-o țară comunistă, România, și a trebuit să acționez împotriva regimului comunist, în speranța că țara mea va deveni una democratică și liberă.
Am solicitat azil politic în Statele Unite ale Americii în 1973, iar pentru activitatea mea împotriva regimului comunist, președintele de atunci al României, Nicolae Ceaușescu, m-a condamnat la moarte în lipsă, în 1974.
Acea condamnare la moarte nu a fost niciodată anulată oficial, în ciuda repetatelor mele solicitări adresate noului regim din România.
Ca mine, sunt mulți alți români care au acționat împotriva regimului comunist în timpul Războiului Rece, iar condamnările lor nu au fost anulate.
Foști deținuți politici din timpul comunismului sunt încă persecutați de actualul regim (în prezent, o aliață la guvernare între Partidul Social Democrat și Partidul Alianța Liberalilor și Democraților – ALDE).
Din păcate, oamenii care s-au făcut vinovați de trimiterea anticomuniștilor în închisori sau lagăre de muncă - și chiar împușcat mortal pe unii dintre cei care încercau să scape din România comunistă – se bucură acum de pensii speciale și alte privilegii.
Intenționați să marcați în curând 30 de ani de la aparenta cădere a regimului comunist din România, dar este de datoria mea să vă informez că veți marca doar trecerea a 30 de ani de când regimul comunist a răpit o revoltă populară legitimă împotriva regimului lui Nicolae Ceaușescu.
După aceea a acaparat puterea și s-a metamorfozat în partide noi, aparent democratice, care acum formează actuala coaliție guvernamentală PSD-ALDE.
Această coaliție a fost poreclită de mulți români drept ”Ciuma Roșie”, pentru că a forțat milioane de români să emigreze, pentru a putea găsi un loc decent și civilizat unde să muncească și să trăiască împreună cu familiile lor, pentru că nu se simt siguri pe viitorul lor în țara de baștină.
Cu sinceritate, al Dumneavoastră,
Constantin Răuță, româno-american, condamnat la moarte încă în țara sa de origine, pentru activități împotriva regimului comunist.
Hallandale Beach, Florida”
Invitatul Evz.TV
Urmăriți AICI materialul video, din studioul EvZ, cu discuția dintre Alecu Racoviceanu, senior editor Evenimentul Zilei, Andrei Bădin, realizator TV B1TV, și Constantin Răuță, în care ultimul povestește cum a ajuns în postura ultimului condamnat la moarte din România și cum a scăpat de execuție.
CREDIT FOTO: Marina Constantinoiu; Flikr