Un grup de 15 experți în sănătate au scris pentru Times că femeile nu trebuie supuse unor  "îngrijorării" inutile. Programul de screening oferă femeilor "cea mai bună șansă" de detectare precoce a cancerului. În scrisoarea către ziar, grupul de cadre universitare și medicii de familie spun că femeile în vârstă de 70-79 ani, ar trebui să caute ajutor doar dacă simt umflături la palparea sânilor sau alte simptome, au scris profesionistii pentru Times, notează BBC

 "Programul de screening pentru sâni cauzează mai mult un rău neintenționat decât bine.  "Multe femei și medici acum evită screening-ul pentru că nu are niciun impact asupra morții".  Pretențiile că au fost salvate vieţi cu ajutorul screening-ului mamar sunt contracarate de decesele rezultate datorită intervențiilor chirurgicale, au spus medicii.  Și cele mai periculoase și avansate tipuri de cancer nu sunt împiedicate de programe de screening, au spus ei.

Printre cei care au semnat scrisoarea sunt Susan Bewley, profesor de sănătate la King's College din Londra, și Michael Baum, profesor emerit de chirurgie la University College London.  Eroarea, care datează din 2009, a fost dezvăluită la începutul acestei săptămâni.

Screening-ul la cancerul de sân este oferit automat o dată la trei ani femeilor cu vârsta cuprinsă între 50 și 70 de ani în Marea Britanie.  Public Health England (PHE) declară că nu a fost conștient de problema la nivel național cu programul de screening până în ianuarie.  Dr. Jenny Harries, director adjunct al PHE, a declarat: "Toate acțiunile noastre se bazează pe cele mai bune sfaturi clinice disponibile".