Şcolile sunt obligate să ţină evidenţa copiilor a căror părinţi sunt plecaţi în străinătate. Ce a scris un băiat de doar 9 ani este cutremurător
- Radu Andreea
- 24 august 2015, 07:40
Aproximativ 350.000 de copii din România au cel puţin un părinte plecat la muncă în străinătate. Micuţii nu înţeleg de ce mama şi tată i-au părăsit, devin agresivi şi nu-i mai ascultă pe cei din jur.
Guvernul a aprobat noi reglementări prin care aceşti copii să fie monitorizaţi permanent. Asistenţii sociali sunt obligaţi să-i supravegheze, să ştie ce note au la şcoală şi să intervină, dacă este cazul, să-i ajute, potrivit stirileprotv.ro.
"Părinte dispărut. Ofer recompensă". Iată mesajul sfâşietor al unui băiat de doar 9 ani, crescut de bunici. Copilul povesteşte că i-ar plăcea să aibă o putere magică să-i aducă acasă pe mama şi pe tată, plecaţi în Spania. Iar pentru asta ar da toate jucăriile din lume.
Specialiştii de la Salvaţi Copiii îl ajută să treacă peste lipsa lor. Îşi fac lecţiile şi se joacă împreună zilnic, într-o clasa de la Şcoală 141 din capitală.
Filip Ionela, cadru didactic Salvaţi Copiii: "Băieţelul avea rezultate slabe la învăţătură, nu era sociabil, vulcanic, dar cu ajutorul specialiştilor, rezultatele şcolare au crescut, colaborează cu colegii.
Psihologii atrag atenţia că lipsa părinţilor poate afecta grav dezvoltarea unui copil.
Marius Rusu, psiholog Salvaţi Copiii: "Această retragere a lui trebuie privită că un semnal de alarmă pe care-l trage copilul. Un alt semnal de alarmă sunt acele comportamente impulsive, este uşor iritabil, agresiv."
Potrivit unor reglementări aprobate recent de Guvern, şcolile sunt obligate să ofere serviciului de asistenţă socială o lista cu copiii ai căror părinţi au plecat peste hotare. Apoi asistenţii sociali devin responsabili de supravegherea acestor copii rămaşi ai nimănui.
Asistenţii social sunt obligaţi să monitorizeze rezultatele pe care le au la şcoală copiii ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în stăinătate. Dacă au note mici, asistenţii trebuie să discute cu învăţătorii ori diriginţii, care, la rândul lor, vor cere sprijinul consilierului şcolar, pentru a preveni abandonul.
Gabriela Coman, preşedintele ANPDCA: "Asistentul social este cel care constată primele semne de schimbare a situaţiei şcolare, fizice, a stării lui de santate sau emoţionale."
Aproximativ 350.000 de copii din România au cel puţin un părinte plecat la muncă în străinătate. Cifra estimativă, de 4 ori mai mare decât cea oficială, demonstrează că cei mai mulţi dintre românii care pleacă din ţară nu spun autorităţilor în grijă cui îşi lasă copiii, deşi sunt obligaţi de lege.