Școlile românești din Ucraina vor fi desființate! Reacție dură a academicianului Eugen Simion: „Este o lege nedemocratică, ilegală”

Școlile românești din Ucraina vor fi desființate! Reacție dură a academicianului Eugen Simion: „Este o lege nedemocratică, ilegală”

O veste uluitoare a bulversat ieri România! Ucraina a adoptat pe 5 septembrie a nouă lege a Educației, iar printre reglementări, la articolul 7, se regăsește și una șocantă: desființarea școlilor cu predare în limba maternă pentru minoritățile etnice. Cu alte cuvinte, limba română a fost interzisă în unitățile de învățământ din Ucraina!

Românii care trăiesc în Ucraina - în număr de aproximativ 400.000, conform ultimului recensământ (2001) - nu vor mai putea învăța limba maternă în școlile ucrainene. Parlamentul de la Kiev a decis, pe 5 septembrie, schimbarea legii Educației și nu se știe dacă a făcut-o special pentru a scăpa de modelul rusesc, cert e că unul dintre articolele noi legi lovește în toate minoritățile. „Comunitatea românilor din regiunea Cernăuţi a transmis un mesaj prin care cere ajutor privind această situație”, se menționa, ieri, pe canalul media bucpress. eu, publicație susținută de guvernul României.

 „Nu poți obliga un copil să nu mai vorbească limba neamului lui”

Chestionat de Evenimentul zilei în legătură cu desființarea școlilor cu predare în limba română din Ucraina, profesorul Eugen Simion, președintele Secției de Filologie și Literatură a Academiei Române, ne-a declarat: „Ucraina a validat o lege nedemocratică, care sfidează legile europene. E de mirare că un popor care de-abia a scăpat de despotismul unei mari puteri, aplică acum legile aceste- ia. Este, până la urmă, un drept primordial al unei minorități de a avea școli în limba maternă, așa cum au ucrainenii în România. Sigur, înveți și limba țării în care trăiești, dar nu poți obliga un copil să nu mai vorbească limba neamului lui la școală”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Eugen Simion nu crede că Ucraina va menține această politică educațională: „Mai devreme sau mai târziu, Ucraina va fi nevoită să renunțe la această lege ilegală. Dacă dorește să intre în UE - și ar fi bine să adere – ea trebuie să respecte legile umanismului european”.

Politicienii de la Budapesta susțin o infracțiune: înfi ințarea ilegală a unui liceu catolic

Oficiali ai guvernului de la Budapesta au găsit un motiv de propagandă prin care își fac campanile electorală, în inima României: scandalul desființării Liceului Romano-Catolic, din Târgu Mureș. În timp ce maghiarii din țara noastră protestau, miercuri, în Transilvania, oficialii din Ungaria au amenințat cu retragerea sprijinului de aderare a României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică. Însă, așa cum a dezvăluit „Evenimentul zilei”, încă din luna iulie 2016, Liceul Romano-Catolic a fost înființată ilegal. Inspectorul Școlar Județean (ISJ) a emis o decizie de înființare a unei unități de învățământ, la aceeași adresă cu Colegiul „Unirea”, pe 12 septembrie 2014, înainte de o hotărâre a Consiliului Local, care a fost dată abia pe 16 septembrie 2014, ne-a declarat, atunci, Andreea Naznean, fost director al colegiului.

Acea hotărâre a fost atacată, însă, de prefect iar Curtea de Apel Târgu Mureș a stabilit, definitiv, că e ilegală. Drept urmare, nu mai putea funcționa o altă unitate de învățământ în acea locație. Dezvăluirile EVZ și sesizările făcute de profesorii și părinții români nu au rămas fără ecou, iar DNA l-a reținut, în noiembrie 2016, pe fostul șef al ISJ, Ștefan Someșan și pe directorul Liceului Romano- Catolic, Zsolt-Jozsef Tamasi. Someșan a fost reținut pentru fapte de corupție, iar Tamasi este acuzat de abuz în serviciu.

Mai mult, în luna noiembrie 2015 DNA a dispus începerea urmăririi penale în cazul retrocedării dubioase a clădirii Colegiului „Unirea”, către Biserica Catolică, în anul 2004. Mai multe personalități locale, precum prof. dr. Ioan Sabău Pop și dr. Vasile Lechințan, au demonstrat cu documente că acest imobil nu a aparținut niciodată Bisericii Catolice.

De la Eminescu la Paul Celan

Academicianul Eugen Simion ne-a vorbit și despre legăturile culturale pe care le avem în statul vecin: „Avem fire culturale puternice cu românii din regiunea care aparține acum Ucrainei. La Cernăuți a învățat Eminescu... De la el și până la Paul Celan (n.r. - poet, traducător și eseist născut la Cernăuți, în 1920, într-o familie de evrei vorbitori de limba germană) există o întreagă literatură în limba română. Sunt și astăzi scriitori care creează în limba română. Ei trebuie să aibă cititori care să iasă din școlile cu predare în limba română. Românii au dreptul să învețe la Cernăuți limba maternă”.

Executivul reacționează

Reacția oficială a Guvernului României a venit prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe: „Tema învățământului în limba maternă pentru etnicii români din Ucraina se va afla prioritar pe agenda secretarului de stat Victor Micula, care se va deplasa la Kiev săptămâna viitoare tocmai pentru a discuta despre minoritatea română din Ucraina. Ne exprimăm așteptarea ca drepturile persoanelor aparținând minorității române din Ucraina sa fie prezervate și subliniem preocuparea constantă a autorităților române față de această problematică”.

Tudose, ironic despre scadalul de la Târgu Mureș

Premierul Mihai Tudose a apreciat, ieri, că se amplifică prea mult starea de fapt din Târgu Mureș prin desființarea Liceului Romano- Catolic, în comparație cu criza declanșată în Ucraina. Astfel, șeful Executivului a comentat ironic: „ Noi avem ditamai problema naţională cu o şcoală şi acolo ni s-au închis toate!”.

În același timp, liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat că Guvernul şi ministerul Educaţiei trebuie să se aplece cu mai multă atenţie şi curaj asupra situaţiei liceului de la Târgu-Mureş şi să identifice soluţii, întrucât rezolvarea nu stă în a răspunde la reacţia Ungariei. Liderul PSD a catalogat drept „foarte grav” faptul că nişte oameni au ieşit să protesteze pentru copiii lor, care nu mai au unde să înveţe.