Editura Evenimentul si Capital

„SCOLĂRIȚA” care A SPERIAT Partidul Comunist din CHINA. INAMICUL public nr.1 și LUPTA pentru DEMOCRAȚIE în HONG KONG

Agnes Chow (foto) se află în ărima linie a luptei pentru democrație în China
Autor: | | 1 Comentarii | 2345 Vizualizari

Liderii comuniști din China i-au interzis candidatei pro-democrație din Hong Kong să candideze, printr-o mișcare fără precedent a partidului. Din perspectiva tinerei activiste, întreaga ei generație este ținta comuniștilor chinezi. Pare că se întrevede, totuși, lumina libertății.

Dacă se va întâmpla cum vrea China, cariera politică a șui Agnes Chow se va fi terminat înainte să înceapă. Săptămâna trecută, tânăra, care se descrie drept o „școlăriță obișnuită”, a primit o interdicție de a candida pentru Consiliul Legislativ (parlamentul unicameral) din Hong Kong din cauza manifestului pro-democrație al partidului ei, conform Guardian.

„Interdicția pe care am primit-o nu este din motive personale, țintește o întreagă generație de tineri care au o viziune diferită față de cea a Guvernului. Guvernul vrea doar tineri care să își arate afecțiunea față de Partidul Comunist. Orice deviație de gândire este acum inacceptabilă”, a afirmat Chow.

Mișcările agresive împotriva activiștilor din China nu surprind pe nimeni. Vorbim de un stat care, doar anul trecut, în Hong Kong, a arestat lideri ai manifestațiilor și a eliberat din funcție demnitari aleși. Totuși, partidul Demosisto despre care este vorba a fost condamnat la moarte politică pentru ideea vagă de „autodeterminare”, penalizându-se pentru prima oare simpla afiliere cu o astfel de idee democratică.

Deși răspunsurile au fost mai mult decât nemulțumitoare, Chow a cerut ajutorul comunității internaționale și este hotărâtă să nu se lase fără luptă. Din această privință, în interviul dat jurnaliștilor de la Guardian, activista a fost dezamăgită de poziția îndoielnică adoptată de Theresa May, premierul britanic, în discuția sa cu președintele Xi Jinping cu privire la drepturile omului în China.

„Marea Britanie trebuie să arate o atitudine mai puternică, să arate că fac China răspunzătoare (de acțiunile ei - n.r.). Aveam așteptări mari de la răspunsul Theresei May, în comparație cu al altor țări, din moment ce Marea Britanie are un tratat internațional cu China și o obligație de a monitoriza situația de aici”, a spus ea, totodată condamnând și răspunsul „firav și anemic” al Oficiului Extern britanic (FCO), care se declara „îngrijorat” de eliminarea ei din cursa electorală.

Chow este activistă de la 15 ani, participând la protestele care contestă reformele educaționale și propaganda din China și fondând partidul Demosisto în 2014, împreună cu alți doi activiști. Pentru a candidat, tânăra și-a amânat studiile și a renunțat la cetățenia britanică, aceasta din urmă fiind o condiție impusă de legea electorală.

„Mulți văd acest lucru ca pe un sacrificiu, dar, pentru mine, nu este. Sunt determinată să lupt pentru Hong Kong și nu înseamnă nimic în comparație cu cei care au mers la închisoare”, a spus Chow.

Recent, congresmenii din SUA au nominalizat activiștii parteneri cu Chow pentru premiul Nobel pentru Pace.

Pagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria: Internaţional

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI