Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > Scoateți PNL la concurs!
Scoateți PNL la concurs!

Scoateți PNL la concurs!

Fie că sunt născuți la Melbourne, în Paris sau lângă Calafat, politicienii au doar două posibilități: să intre în istorie sau să intre în rahat.

Cu variabila că în România există opțiunea de a deveni soprane de tubulatură. Cu regret trebuie să o spun, liberalii au ratat istoria contemporană, arestarea nu depinde de propria lor decizie, iar singura consacrare, chiar dacă se află la antipozii măreției, ramâne aceea de a se mulțumi cu ipostaza de actori pentru categoria „rahat din culpă”. Ca într-o romanță celebră: „Tu nu te-ai priceput”.

Cu câte o mică victorie a lui Florin Cîțu, o postare pe facebook a Andreei Paul, aruncată de pe un loc eligibil într-o măreață sindrofie a nesimțirii fostei conduceri a PNL, și un tablou din care un Brătianu ar scoate limba, dacă ar putea, spre urmașii atinși de o inadecvare comparabilă cu mania grandorii, PNL va dispărea….. Nu va avea nici măcar șansa de a lua în bancuri locul lui Bulă, deoarece acolo sunt sancționate fapte. Iar mișcările politice ale PNL pot fi catalogate oricum, de la manele la ode ale nefericirii, dar nu fapte! În aprilie spuneam că PNL riscă să o ia pe urmele PNȚCD și am fost spurcat cu mânie proletară de „Găinușa” PNL.

Ultima acțiune liberală, aceea de a contesta la CCR abilitatea Guvernului de a emite ordonanțe pe perioada vacanței parlamentare, considerată mare găselniță, la fel de mare ca aceea de a bloca mandatul de parlamentar al lui Liviu Dragnea, s-a izbit de un ridicol sublim. Ce mai trebuie să se întâmple în acest partid, câte eșecuri mai trebuie să înregistreze aorta tot mai subțire a PNL ca să ia cineva o decizie radicală?

Vă propun eu una, stimați liberali: scoateți partidul la concurs! Plecați în munți, plecați la coafor, plecați la vaci și anunțați că toate funcțiile, de la președinte la ultimul șef de BPN sunt vacante. Faceți un congres extraordinar, schimbați statutul și anunțați la Mica Publicitate că acest partid, odată glorios, odată reformist, odată național este vacant. Asumați-vă eșecul, chiar dacă habar nu aveți care este definiția acestuia! Ați avut ocazia de a auzi glasul poporului la alegerile locale, dar ați ratat-o! Au venit parlamentarele, dar ați acționat ca la Loz în plic: mai trage o dată! Ei bine: NECÂȘTIGĂTOR! Riscați să păreți tâmpi, nu doar inadecvați.

Dacă n-aș trece drept nerod și eu, aș îndrăzni să afirm că aveți o datorie. Numai că – veste proastă! – datoria e față de țară, de copiii noștri, de înaintașii acoperiți de glorie, de tinerii care și-au luat țara individuală în spate și au plecat departe, să-și închirieze alte patrii. Sunt categorii pe care le-ați golit de conținut, deoarece ați crezut că domnitorii care au apărat țara cu paloșul au făcut-o ca să le laude amantele erecțiile! Virtutea e nasoală, căci insinuează necesitatea devotamentului, patriotismul și mai nasol, căci constrânge, iar patria e doar un slogan nefericit pe care l-ați utilizat ca să smulgeți voturi.

Doar că nu le-ați smuls! Milioane de români au preferat să-și bage picioarele în ele de alegeri, deoarece au priceput că simulați! Dacă ați avut vreodată un centimetru de obraz, vă rămâne un singur lucru de făcut: plecați! Scoateți PNL la concurs! Să vină alții, copiii de 18 ani cărora nu le-a trecut prin minte că votul poate fi o datorie de onoare (și e vina voastră!). Să vină cei din teritoriu, care s-au luptat atunci când voi, „cei de la Centru”, v-ați plecat sau ați trădat! Copii și oameni de calitate, care să înființeze subrutine sănătoase pentru clădirea unui partid nou, curat, al oamenilor care mai cred în România! Un partid cu blazon.

Fără o opoziție puternică – ea poate fi construită în 2 ani – , România va glisa într-un cerc al stângii din care n-o va mai scoate nimeni. Căci nu e o stângă progresistă, ci una care cunoaște o singură rețetă a guvernării: suntem mulți, ne este totul permis!

USR? Îmi vine să casc. E încă o glumă, o frecție, un grup de tineri exceptionali înconjurați de mult mai mulți vârstnici care au priceput foarte repede cât de aducător de belșug e sistemul. Păcat de ei! Sunt frumoși, au inimă, au studii, sunt simpatici, (le-am dat și eu votul!) dar nu au încă nicio șansă. Sunt abulici, stau prea mult cu ochii pe Cioloș ca pe un salvator. România are nevoie de opoziție. Nu de salvatori. Nu ca să manipuleze senzații pentru câștigarea alegerilor, ci pentru a oferi visătorilor o speranță. A consolida democrația. E găunoasă, știu, dar e singura lume posibilă. Nu există un sistem politic mai bun. Scoateți PNL la concurs! Să câștige cel mai bun luptător, omul care se poate bate, care poate răzbate. PNL trebuie salvat, dar fără contribuția celor de acum și a acoliților lor. Sau, dacă vreți, cu una singură: demisia în bloc!