Școala online face prima victimă! Marea digitaliadă l-a lăsat șomer

Provocările deopotrivă tehnice și psihologice ale școlii online nu sunt asumate de toate cadrele didactice, astfel că vineri a fost consemnat oficial primul șomer al școlii online.

Începând de luni, toate școlile din România vor funcționa în scenariul roșu, predarea realizându-se exclusiv online, așa cum a anunțat joi seara președintele României.

Potrivit unor surse din Ministerul Educației, un profesor ar fi fost concediat pentru că a refuzat să predea online, o premieră în acest sens. Mai exact, un profesor de gimnaziu din Dâmbovița a fost concediat pentru că a refuzat să își susțină orele online, citează educatieprivată.ro

Potrivit sursei citate, decizia de desfacere a contractului de muncă ar fi fost emisă în cursul săptămânii trecute. Și un profesor de liceu din Vrancea ar fi fost sancționat pentru refuzul de a preda online, prin reducerea salariului.

Începând de luni, toate școlile din România vor funcționa în scenariu roșu, adică orele se vor desfășura exclusiv online. Președintele Klaus Iohannis a anunțat, vineri seară, că școlile ar urma să treacă în format online în toată țara. ”Sunt necesare măsuri în plan național. Școlile să treacă toate în online”, a declarat Iohannis, înainte de ședința de guvern la care a participat vineri seară.

Premierul Ludovic Orban a anunțat, la rândul său, că decizia de trecere a școlilor în sistem online este valabilă timp de 30 de zile, după care va urma o evaluare a impactului acesteia asupra situației epidemiologice.

Fără „dictatură video”

Zilele acestea, în toate școlile din România, a fost transmisă o declarație pe care părinții trebuie să o completeze și să o semneze. În declarație, se spune că părintele „se obligă” să nu înregistreze prin niciun procedeu activitățile didactice desfășurate online de copiii lor și, totodată, să ia toate măsurile pentru a preveni înregistrarea acestor activități didactice de către copii sau oricine altcineva. Declarația a dat naștere unor controverse. Unii văd în aceasta o modalitate prin care profesorii se pun la adăpost de eventuale acuzații de incompetență.

Subsecretarul de stat în Ministerul Educației, Jean Badea, a explicat miercuri seara, la Digi24, că interdicția de a înregistra cursurile a venit în urma unor consultări pe care oficialii ministerului le-au avut cu Autoritatea pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal, iar sugestia de introducere a acestei interdicții de înregistrare a activității online a venit de la APDCP, pentru a fi în concordanță cu normele Uniunii Europene în ceea ce privește protecția identității și protecția demnității persoanei.