Sclavii mileniului trei

Sclavii mileniului trei

Înglodaţi în datorii, indienii îşi pierd pământurile şi îşi închiriază nevestele.

La mai bine de 200 de ani de la abolirea sclaviei, oameni din diverse ţări se află în robie. Unii sunt forţaţi să muncească pentru stăpân chiar dacă au probleme de sănătate. Sclavia din zilele noastre îmbracă însă alte forme în comparaţie cu cea din urmă cu sute de ani. De pildă, în India, fiecare fermier este, într-un fel sau altul, ţinut captiv într-un profitabil sistem de afaceri axat pe împrumuturi ilegale de bani, relevă Reuters. Sinuciderea, pasul final Deşi în India cămătari există de generaţii, afacerile lor au înflorit de când autorităţile au decis că prioritară nu mai este agricultura, ci industria. Zbătându-se în sărăcie, confruntându-se cu preţurile mari ale seminţelor şi pesticidelor, din ce în ce mai mulţi agricultori s-au văzut nevoiţi să împrumute bani pe căi ilegale.

Mai târziu, oamenii au constatat că nu îşi pot onora obligaţiile, astfel că s-au trezit prizonierii unui cerc vicios. Agricultorii şi-au pierdut pământurile, şi-au obligat soţiile să se prostitueze pentru a-şi putea plăti datoriile, iar când toate soluţiile la care s-au gândit au eşuat, şi-au pus capăt zilelor pentru a scăpa de mizerie.

Potrivit datelor, începând din 1997, circa 150.000 de fermieri s-au sinucis. Acest cerc vicios al datoriilor alimentează, practic, una dintre cele mai grave crize cu care s-a confruntat agricultura din India. Oficial, aproape 50% din cele 100 de milioane de familii de agricultori din India au datorii. Dintre acestea, se estimează că cel puţin 30% au datorii la cămătari. Băncile iartă, cămătarii - nu Prakash Uike, în vârstă de 47 de ani, povesteşte că în urmă cu doi ani a făcut un împrumut de 200 de dolari. Cu 25 de dolari achitaţi o dată la două luni, împrumutul lui ar fi trebuit să fie acoperit. Calculele cămătarilor îl contrazic însă, astfel că acesta se vede nevoit să trudească din greu pentru a scăpa de datorii.

„Cei care împrumută bani ilegal sunt acum parte a economiei rurale. Deja, băncile au devenit ceva secundar pentru micii fermieri“, a explicat S. Parasuraman de la Institutul de ştiinţe sociale Tata. Luna trecută, guvernul a anunţat că şterge împrumuturi în valoare de 15 miliarde de dolari făcute de agricultori la bănci. Pentru cei care s-au împrumutat de la cămătari, decizia nu are niciun efect. MODELUL CHINEZESC

Salahori fără amintiri Autorităţile din oraşul Hulan din provincia Heilongjiang (nord-est) au salvat 33 de oameni cu dizabilităţi mintale forţaţi să muncească în construcţii şi ţinuţi într-o încăpere de numai 30 de metri pătraţi. Poliţia a intervenit după ce unul dintre cei captivi s-a aruncat pe fereastră de la etajul 7, din cauză că nu mai suporta mizeria.

Potrivit autorităţilor, oamenii nu-şi mai aminteau cine sunt şi de unde vin. Cazul, prezentat de „Beijing Times“, aminteşte de scandalul s-a iscat anul trecut după ce s-a descoperit că 1.000 de persoane din provincia Shanxi au fost obligate să muncească în condiţii inumane.

Ne puteți urmări și pe Google News