Odată cu introducerea noului pachet de bază, care ar urma să intre în vigoare din luna aprilie, ambulatoriul de specialitate devine „un filtru în rezolvarea cazurilor, înainte de a se ajunge la spitalizarea lor”. Aceeași afecțiune, rezolvată în ambulatoriul de specialitate, ar putea costa de 20 de ori mai puțin decât dacă ar fi tratată în internare continuă. Ambulatoriile de specialitate reprezintă policlinicile spitalelor, precum şi cabinetele medicilor specialiști.
Oficialii din Sănătate s-au gândit şi la creșterea tarifelor pentru consultațiile în ambulatoriu, astfel încât și pentru medici să fie mai atractiv. „Avem în vedere plata diferențiată a consultațiilor în funcție de gradul lor de complexitate. În acest moment analizăm împreună cu Casa și cu partenerii din sistemul sanitar mai multe variante de creștere a tarifelor”, informează MS. Se are în vedere şi o reconfigurare a ambulatoriului astfel încât „medicul specialist să poată gestiona un caz de la capăt la altul”.
O noutate absolută pe care o introduce pachetul de bază este consultația complexă, multidisciplinară, anuală, care se acordă bolnavilor cu anumite boli cronice. „Aceasta presupune bilanțul stării de sănătate, examen clinic, investigații, urmărirea planului de management al bolii. Consultația complexă este efectuată de o echipă multidisciplinară alcătuită din medici specialiști”.

Te-ar putea interesa și: