Schimbări pe piața RCA. Asiguratorii, obligați să cotizeze la Fondul de Garantare

Schimbări pe piața RCA. Asiguratorii, obligați să cotizeze la Fondul de Garantare Sursa foto: Rananjay Singh | Dreamstime.com

Noi reguli ar putea fi introduse pe piața asigurărilor auto. Falimentul Euroins poate duce la modificarea legii privind Fondul de garantare a asiguraților (FGA). Asiguratorii europeni care lucrează pe teritoriul României dar și cei autorizați de ASF ar putea fi obligați să cotizeze la fond.

Un proiect propune modificarea legii privind Fondul de garantare a asiguraților (FGA). Potrivit acestui document, asiguratorii europeni care lucrează pe teritoriul României și cei autorizați de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) ar putea fi obligați să cotizeze la FGA.

„Sunt obligați să contribuie la Fond, în condițiile prezentei legi, următorii asigurători: a) asigurătorii autorizați de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), inclusiv pentru activitatea sucursalelor acestora care își desfășoară activitatea pe teritoriul altui stat membru al Uniunii Europene; b) asigurătorii europeni, pentru activitatea de asigurare desfășurată pe teritoriul României prin intermediul sucursalelor stabilite în România, cu respectarea prevederilor aliniatului (2).

Asigurătorii europeni contribuie la Fond doar pentru acea parte a activității sucursalelor pentru care scheme de garantare din statele membre de origine ale acestora nu protejează creditorii de asigurări în caz de lichidare bazată pe insolvență.

Ne puteți urmări și pe Google News

(3) Fondul întocmește, menține și actualizează Registrul asigurătorilor care contribuie la Fond, ale cărui formă și conținut sunt stabilite prin instrucțiuni emise conform prevederilor articolului 30, aliniatul (2) și care permite cel puțin identificarea claselor/tipurilor de asigurări pentru care Fondul acordă protecție potrivit prevederilor prezentei legi. Fondul are competența de a solicita asigurătorilor care intră sub incidența prezentei legi toate informațiile necesare întocmirii registrului”, se arată într-un document analizat de profit.ro.

Dobânzi și penalități pentru asiguratori

În proiectul de lege se mai propune introducerea de penalități în cazul asiguratorilor locali și europeni care nu își plătesc cotizațiile la FGA la termen. De asemenea, ar putea fi introduse dobânzi pentru împrumuturile de la instituțiile de credit, cu sau fără garanția statului, împrumuturi de trezorerie sau împrumuturi obligatare prin emisiune de titluri de valoare ale FGA”.

O altă modificare de pe piața RCA este cu privire la contribuția specială percepută de la asiguratori. Aceasta se va aplica în cazul în care FGA gestionează situații de insolvență pentru care se estimează că se vor plăti sume care depășesc disponibilitățile fondului, potrivit proiectului de lege. Este vorba despre cazurile în care FGA gestionează situația asiguratorilor în insolvență, pentru care se vor plăti sumele care depășesc disponibilitățile fondului. În termen de 60 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial a deciziei ASF de retragere a autorizației și constatarea stării de insolvență, fondul trebuie să plătească sumele cuvenite creditorilor.

Suma datorată este estimată după ce asiguratorul aflat în insolvență predă FGA evidența polițele RCA aflate în vigoare, evidența dosarelor de daună și evidențele tehnicooperative și contabile aferente dosarelor.