Sandal pe piața RCA. Ce s-a dezvăluit în conferința de presă cu reprezentanții Euroins, care a fost ulterior ștearsă

Sandal pe piața RCA. Ce s-a dezvăluit în conferința de presă cu reprezentanții Euroins, care a fost ulterior ștearsăAsigurare RCA. Sursa foto: Arhiva EVZ

Daniel Ghervase, specialist în calcule statistice privitoare la asigurări, spune că Euroins și-a divulgat modul de acționare, involuntar, chiar în timpul conferinței de presă, care a fost ulterior ștearsă. Actuarul aduce acuzații și reprezentanților ASF, despre care susține că „ori au fost fraieri, ori au fost înțeleși cu Euroins”.

Un nou scandal a izbucnit pe piața RCA, după conferința de presă susținută de reprezentanții Euroins. Daniel Ghervase este un specialist în calcule statistice privitoare la asigurări care a atras atenția celor de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) cu privire la modul de acționare a celor de la Euroins. Atunci, compania de asigurări a fost singura de pe piață care nu și-a publicat datele financiare, cerute de lege.

În cadrul unui interviu, Daniel Ghervase susține că reprezentanții Euroins au spus, în timpul conferinței de presă, că reasigurarea înregistra active de un miliard de lei, ceea ce este imposibil economic. Assen Hristov, acționarul principal al Eurohold, a explicat că din operațiunile de reasigurare compania înregistra active suplimentare de un miliard de lei.

„Acest lucru care nu are cum să aibă loc în practicile normale de lucru”, spune actuarul în interviul oferit celor de la Libertatea.

Conferința de presă a fost transmisă pe YouTube, însă la scurt timp a fost ștearsă. Ea a rămas pe contul de YouTube al XPRIMM, o organizație care acoperă știri din domeniul asigurărilor.

Cifrele prezentate de Euroins au stârnit revoltă pe piața asigurărilor RCA

Actuarul Daniel Ghervase susține că, în mod normal, reasigurarea ar trebui să ajungă, în final, la zero. Cu toate acestea, reprezentanții Euroins spun că au înregistrat creșteri de un miliard de lei.

„În mod normal, când se face o reasigurare, reasigurătorul se obligă contra unei sume de bani să preia o parte din risc. Adică tu, asigurător, dai niște bani și scapi de risc. Astea ar trebui să dea în final zero. Din ce se vede acolo, din ce a prezentat Assen Hristov, companiei îi crește activul cu un miliard de lei prin reasigurare. Euroins și-a devoalat metodele, involuntar, chiar în conferința de presă pe care apoi au șters-o.

Un contract de reasigurare nu poate să genereze un miliard de lei în active. Ei forțau nota. Și acum voiau să facă la fel prin reasigurarea la EIG (grupul-mamă al Euroins – n.r.). Dar asta e fals. Este un contract care nu are cum să funcționeze”, a spus actuarul pentru Libertatea.

Daniel Ghervase susține că nu este prima dată când Euroins face astfel de lucruri. Actuarul a adus în discuție o decizie publicată în Monitorul Oficial prin care se arată că această companie de asigurări nu respectă legea.

„Vreau să spun că nu are cum să vină cineva și să îți dea un miliard de lei. Dar ei au mai făcut asta… Și mai este un lucru, dacă vă uitați în decizia privind Euroins publicată în Monitorul Oficial, la pagina 14 scrie că auditorul statutar a transmis ASF că Euroins nu respectă legea societăților comerciale. Mai exact, avea capitaluri negative, adică datorii mai mari decât activele. Dar ei profitau de faptul că fiind un business de asigurare, unde sunt multe daune mici, păgubiții nu puteau să ceară insolvența”, a explicat Ghervase.

De ce nu a intervenit ASF

La începutul anului 2022, compania de asigurări a raportat către ASF capitaluri negative, ceea ce înseamnă că Autoritatea Financiară ar fi trebui să intervină de acum un an, susține actuarul. Totuși, specialistul ia în considerare și varianta că reprezentanții statului ar fi putut să nu cunoască situația Euroins.

„Prima balanță cu rezultatele financiare neauditate se depune la 31 ianuarie, iar la 30 aprilie trebuie depuse rezultatele auditate. Asta înseamnă că ASF avea deja anumite date. Era imposibil ca ASF să nu știe. Nu se putea spune că ASF avea date de la toți asigurătorii și la Euroins era linie goală.

În plus, rezultatele exercițiului BSR (verificarea întregului sector de asigurări împreună cu EIOPA – n.r.) au fost publicate la începutul anului 2022. Dar ei aveau deja la ASF concluziile principale încă de la jumătatea anului 2021”, a explicat Daniel Ghervase.

Întrebat despre modul în care ar trebui să acționeze reprezentanții ASF, actuarul susține că nu este nevoie de un an pentru a verifica solvabilitatea.

„Ori au fost fraieri, ori au fost înțeleși cu Euroins. Fiind un domeniu complicat, opinia publică nu are de unde să știe că nu durează un an și jumătate să verifici o solvabilitate. Dar cine lucrează în asigurări știe adevărul.

Multe din declarațiile ASF nu se leagă. E fals: nu se face o analiză de solvabilitate într-un an. Dovadă că și ei au făcut-o rapid acum, când au descoperit că societatea nu respectă cerințele, și au cerut falimentul”, a spus Daniel Ghervase.

Ce probleme sunt, în prezent pe piața asigurărilor auto

S-a vorbit despre revenirea prețurilor RCA la valoare celor din martie 2022, însă această propunere nu pare a fi una bună. Ghervase susține că sunt multe părți afectate de ceea ce se întâmplă pe piața asigurărilor în acest moment, iar COTAR (Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România) este foarte vocală. Cu propunerea autorităților nu sunt de acord nici UNSAR (Uniunea Asigurătorilor) și BAAR (Biroul Asigurătorilor Autorizați din România).

„Asigurătorii vin și ei cu exemple. O bară care costă 500 de lei la reparat. Dar unele service-uri îți țin mașina în service o lună și îți dau mașină la schimb cu tarif de închiriere de 100 de euro pe zi și așa se ajunge și la costuri de 5.000 de euro pentru o bară. Așa cum este legea acum, asigurătorul dă refuz de plată, nu achită, dar pierde în instanță. Legea este gândită să protejeze consumatorul: e normal să ai mașină de schimb, dar nici să fii expus la fraude așa…

O altă problemă este că prețul RCA din martie 2022 includea comisionul acordat brokerilor, iar din septembrie 2022, acest comision este trecut separat. Deci acum asigurătorii trebuie să compare mere cu pere, iar conform proiectului, asigurătorii sunt obligați să ofere cel mai mic preț pe care l-au avut în ultimul an”, a mai explicat actuarul.

Ne puteți urmări și pe Google News