Schimbări pe piața imobiliară. Ce se întâmplă cu chiriile, în plină cădere a vânzărilor

Schimbări surprinzătoare pe piața imobiliară din România. Vânzările stagnează și chiar scad. Dar ce se întâmplă cu chiriile Cât costă închirierea unui apartament nou sau unul vechi.

Preţurile de închiriere solicitate pentru apartamentele noi din Bucureşti au continuat evoluţia crescătoare şi în al treilea trimestru al din 2022 faţă de perioada similară a anului trecut. Totuși, analiza a relevat că majorările de preț nu au fost atât de mari precum au fost preconizate.

Creşterea înregistrată pentru segmentele low market, mass-market, mediu, mediu-ridicat, premium şi lux se situează la 13% faţă de trimestrul al treilea al anului trecut. De asemenea, față de trimestrul trecut al anului 2022 s-a înregistrat o creștere cu șapte puncte procentuale. Așadar, în prezent, preţurile medii pe metru pătrat util variază între 7.5 euro pentru segmentul cel mai ieftin al locuinţelor noi şi 20 de euro pentru locuinţele din segmentul de lux.

Unde sunt cele mai ieftine chirii din București

Cele mai mari creșteri s-au înregistrat în zonele care erau, în trecut, cele mai ieftine din București. Este vorba de o majorare de 24%. Acest lucru s-a întâmplat din cauza diminuării accesibilităţii creditării pentru potenţialii cumpărători ai aceste pieţe. Chiria pentru acest segment este de aproximativ 340 de euro pentru un  apartament cu două camere cu o suprafaţă utilă de 45 mp. Zonele vizate sunt Ghencea, Militari şi Rahova.

În ceea ce privește segmentul de locuinţe accesibile, mass-market, aici a fost înregistrată cea mai mică creștere comparativ cu celelalte segmente ale pieţei. Preţurile solicitate pentru închiriere au crescut cu 9% față de luna iulie a anului trecut și cu 2% față de trimestrul trecut al anului prezent. Așadar, pentru un apartament de două camere cu o suprafaţă utilă de 50 mp, chiria medie solicitată este de 400 euro. Acest preț poate fi regăsit în zonele: Berceni, Drumul Taberei, Ozana, Păcii, Theodor Pallady şi Titan.

În segmentul de locuinţe cu prețuri medii se observă o creştere de 13% în trimestrul III al anului 2022 față de aceeași perioadă a anului trecut. Pentru un apartament de două camere într-un imobil nou, cu o suprafaţă de 52 mp, vei plăti un preț de 500 de euro. Zonele analizate pe acest segment includ:  Bucureştii Noi, Crângaşi, Dristor, Iancului, Mihai Bravu, Pantelimon şi Vitan.

Cât vei plăti pentru o chirie pe segmentul superior

Cei care vor să închirieze un apartament care se încadrează în segmentul mediu-superior vor trebui să scoată luna din buzunar suma de 560 de euro. Acest segment a înregistrat o creștere de 9% față de aceeași perioadă a anului trecut și de 4% față de trimestrul trecut al anului curent. În această categorie sunt încadrate locuințele din zona: Băneasa, Parcul Carol, Timpuri Noi şi Tineretului.

În ceea ce privește segmentul premium, apartamentele au înregistrat o scumpire de 11% în trimestrul al III-lea al acestui an faţă de trimestrul similar din 2021 şi o creştere semnificativă faţă de lunile anterioare, şi anume de 13%. Aici sunt încadrate zonele: Aviaţiei, Dacia, Eminescu, Romană, Universitate şi Victoriei. Dacă vrei să închiriezi un apartament în această parte din Capitală va trebui să plătești o chirie de 710 euro.

Unde sunt cele mai scumpe chirii din București

În ceea ce priveşte segmentul de lux, a fost înregistrată o majorare a prețurilor de 15% faţă de anul trecut, respectiv de 9% față de trimestrul trecut. Un apartament de două camere cu o suprafaţă utilă de 60 mp are un preț mediu de închiriere de 1.200 de euro. În această categorie sunt incluse zonele: Aviatorilor, Dorobanţi, Floreasca, Herăstrău, Kiseleff şi Nordului.

În acest context, Daniel Crainic, director de Marketing, a explicat că nevoia oamenilor de a locui nu dispare niciodată. Totuși, se schimbă doar modul în care persoanele relaționează cu contextul socio-economic în care se află. „Pe fondul acestei cereri ridicate, creşterea impozitelor pe locuinţe, a taxelor pe veniturile generate de chirii şi a costului vieţii in general impactează deja valoarea chiriei lunare şi sunt mici şanse ca lucrurile să se oprească aici”, notează Imobiliare.ro.